Gedraagt jouw kleuter zich tijdens het winkelen?

Winkelen kan een leuk uitje zijn voor het hele gezin. Maar het kan ook minder leuk zijn wanneer je kleuter zich verveelt en lastig wordt. Je kleuter kan gaan zeuren, dingen pakken zonder toestemming, door de gangpaden rennen, een driftbui krijgen. Heel herkenbaar! Hoe houd je het winkelen gezellig? LOES geeft tips:

Tip 1: Korte winkeluitjes

Plan korte winkeluitjes om te oefenen, waarbij je niet langer dan vijf minuten in een winkel blijft. Bewaar de langere winkeluitjes totdat je kind goed met de korte uitjes om kan gaan.

Tip 2: Fijne tijdstippen

De meeste kleuters worden snel moe en kunnen geïrriteerd raken. Neem je kind mee uit winkelen op tijden dat de kans het grootst is dat hij/zij het leuk vindt. Dus niet op een tijdstip dat je kleuter normaal slaapt of eet en de kans groot is dat hij/zij moe is of honger heeft.

Tip 3: Praat over winkelen

Vertel voordat je van huis gaat waar jullie samen naar toe gaan en wat je gaat kopen. Beantwoord vragen van je kind hierover.

Tip 4: Regels

Kies een aantal eenvoudige regels en bespreek deze met je kind. Bijvoorbeeld:

  • Blijf bij mama of papa
  • Rustig lopen (niet rennen)
  • Eerst vragen, dan pas aanraken

Vraag je kind voordat je naar de winkel gaat, de regels hardop te benoemen. Geef je kind een compliment (positief opvoeden) als het lukt. Als je kind de regels niet weet, herhaal ze dan nog eens rustig.

Tip 5: Gedrag belonen

De eerste paar keer dat je gaat winkelen met regels, kun je je kind een kleine beloning geven als hij/zij zich goed aan de regels houdt. Vertel wat de beloning is. 

Tip 6: Boodschappen in de kar

Geef je kind veel aandacht als hij/zij zich goed gedraagt en zich aan de regels houdt. Geef je kind iets te doen, bijvoorbeeld bepaalde boodschappen pakken en in het karretje leggen. Doe dit voordat er problemen ontstaan.

Tip 7: Ongewenst gedrag?

Bepaal van tevoren hoe je omgaat met ongewenst gedrag. Vertel je kind wat er gebeurt als hij/zij zich niet aan de regels houdt. Houd je kind zich niet aan de regels, leg dan uit wat je kind verkeerd heeft gedaan en laat hem/haar bijvoorbeeld even rustig stil staan in het gangpad. Wacht een halve minuut voordat je verder gaat met boodschappen doen. Geef een compliment als je kind zich weer goed gedraagt. Je kunt dit enkele keren herhalen. Houd rekening met verschillende reacties van andere mensen. Wees consequent.

Tip 8: Later winkelen?

Als je kind blijft zeuren, schreeuwen of driftig wordt, overweeg dan om de boodschappen later te doen en neem je kind mee naar buiten. Zoek een veilige plek om te zitten en vertel je kind dat hij/zij even rustig stil moet blijven zitten. Blijf naast je kind wachten, praat niet en kijk hem/haar niet aan.

Tip 9: Winkelen 'evalueren'

Vertel aan het einde van het winkeluitje wat je goed vond aan het gedrag van je kind. Als je kind zich aan de regels heeft gehouden, geef dan de afgesproken beloning. Als er problemen waren, geef dan de beloning niet. Noem de regels die je kind vergat op te volgen en leg uit dat je kind tijdens het volgende winkeluitje deze regels moet proberen op te volgen.

Meer opvoedtips

(2388 7051 beoordelingen)
Terug naar boven