Gedraagt jouw kleuter zich anders als er bezoek is?

De meeste kleuters vinden het leuk als er bezoek komt, vooral als er kinderen meekomen. Maar een ander kind over de vloer kan ook leiden tot gek, druk of stoer gedrag. Je kind kan uitdagend gedrag gaan vertonen, wil misschien zijn speelgoed niet delen, niet met het andere kind spelen of vraagt continu aandacht.

Bezoek krijgen is goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. Het biedt een mooie gelegenheid om sociale vaardigheden te oefenen zoals het begroeten van bezoek, een goede gastheer/-vrouw zijn, beleefd spreken tegen een vreemde volwassene, vriendjes vermaken en nadenken over dingen die andere kinderen graag willen doen.

Tip 1

Probeer het normale eet- en dagritme van je kind aan te houden zodat hij/zij niet te moe is of honger heeft wanneer het bezoek komt.

Tip 2

Bereid je kind voor op het bezoek. Vertel je kind wie er komt en voor hoe lang: “Tante Jolanda komt straks met Marit. Zij gaan na het eten weer naar huis. Dan kun jij leuk met Marit spelen terwijl ik praat met tante Jolanda” Beantwoord vragen over het bezoek. Leg je kind uit dat je wilt dat hij/zij wat speelgoed deelt. Help je kind bij het kiezen van speelgoed dat daarvoor in aanmerking komt. Moedig je kind aan om speelgoed dat hij niet wil delen weg te leggen.

Tip 3

Benoem de regels. Kies twee of drie simpele regels voor wanneer er bezoek komt. Bespreek die met je kind. Regels werken beter als ze aangeven wat een kind wel moet doen in plaats van wat hij niet moet doen: “Speel lief met de andere kinderen, deel je speelgoed met elkaar.”

Tip 4

Prijs en beloon je kind voor goed gedrag. Stop van tijd tot tijd met wat je aan het doen bent en zeg iets leuks over het samenspelen: “Jullie kunnen goed delen zeg! Goed gedaan.”
 

(2611 7633 beoordelingen)
Terug naar boven