Buitenspelen; wat past bij welke leeftijd?

Van buiten spelen kunnen kinderen veel leren. Regelmatig buiten spelen helpt je kind ook om fit te blijven en om niet te dik te worden. Veel kinderen vinden het leuk om de ruimte te hebben om te rennen en te spelen. Ook bij slecht weer! Maar wat past bij welke leeftijd? LOES geeft tips:

Peuters en kleuters; de wereld ontdekken

Van buitenspelen leren peuters en kleuters goed bewegen, omgaan met andere kinderen, samen delen, samen spelen, klimmen en klauteren. Peuters en kleuters kennen nog geen gevaar. Het is daarom goed dat je als ouder in de buurt bent en op ze let. Ze willen de wereld spelend ontdekken en kijken hoe ver ze kunnen gaan. Verbied niet alles wat je kind doet. Je kind moet namelijk ook leren wat wel en niet kan. Buitenspelen bij slecht weer is altijd een goed idee. Laarsjes, regenjasje aan en gaan!

Kinderen van 6 tot 9 jaar; zelfstandig buiten spelen

Kinderen van 6 tot 9 jaar spelen al wat vaker zelfstandig buiten. Maak dan afspraken met je kind. Laat je kind bijvoorbeeld altijd vertellen waar hij is. Vertel hoe laat je kind thuis moet zijn. Ga ook eens naar het strand of loop de bossen in. Spelen met boomstammen of met zand en water. Het zijn de plekken waar kinderen leren om hun fantasie in te zetten! 

Oudere kinderen; samen doen en samen zijn

Tieners zijn vaak al gewend om zelfstandig 'buiten te spelen'. Vooral het samen doen en samen zijn met leeftijdsgenoten is dan erg belangrijk. Maar ook oudere kinderen vinden het soms nog leuk om samen met hun vader of moeder 'buiten te spelen'. Dus ga lekker samen een potje voetballen of badmintonnen!

Waar moet je op letten bij buiten spelen?

Leg je kind goed uit wat wel en niet kan bij het buiten spelen. Maak je kinderen niet bang, maar leg ze uit dat ze:

(32 95 beoordelingen)
Terug naar boven