Heeft jouw kind dyslexie? Dan kun je als ouder ondersteuning bieden aan je kind, bijvoorbeeld door actief bij school betrokken te zijn. In deze tips lees je hoe.
De meeste basisscholen zijn voldoende op de hoogte van dyslexie. Veel basisscholen gebruiken het Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Dit protocol geeft advies en ondersteuning bij het ontdekken en het begeleiden van kinderen met lees- en spellingproblemen. Wat kun je doen als je denkt dat je kind dyslexie heeft?
Vertel het aan de leerkracht als je denkt dat je kind dyslexie heeft.
Vraag aan school wat zij kunnen doen om te onderzoeken of je kind dyslexie heeft.
Vraag aan school wat jullie zelf thuis kunnen doen om je kind te helpen.
Wanneer je denkt dat je kind dyslexie heeft, kun je een onderzoek uit laten voeren. Dit kan het beste in samenwerking met de school. School weet vaak goed welk traject nodig is.
Bij het vermoeden van ernstige dyslexie is het mogelijk het onderzoek door de zorgverzekeraar te laten vergoeden. Deze regeling geldt voor kinderen die in of na 2000 geboren zijn. Voorwaarde hiervoor is dat je kind een grote achterstand heeft bij het lezen en/of spellen. Ook moet de school regelmatig extra geoefend hebben met je kind. Gegevens over het oefenen moeten terug te vinden zijn in een leerling-dossier.
Stel: je kind komt in aanmerking voor een vergoeding van een onderzoek. Blijkt uit het onderzoek dat er sprake is van ernstige enkelvoudige dyslexie (ofwel dat er geen andere oorzaken zijn die de dyslexie kunnen verklaren)? Dan komt je kind ook in aanmerking voor een vergoeding van een behandeling.
In een behandelcentrum voor dyslexie helpen ze je kind met lezen en spellen. Als je kind wel dyslexie heeft, maar geen ernstige enkelvoudige dyslexie, kan hij of zij óók baat hebben bij behandeling. Als ouders moeten jullie de behandeling dan zelf betalen.
Als je kind dyslexie heeft, is het belangrijk dat de school hiervan op de hoogte is. School kan haar begeleiding hierop aanpassen. Daarnaast kan bijvoorbeeld het werken op een computer ondersteuning bieden.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item