Soms wordt hoogbegaafdheid gelijkgesteld aan hoge intelligentie. Een hoge intelligentie is echter slechts één kenmerk van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafde kinderen zijn in meerdere opzichten ‘anders’ dan andere kinderen. Ze zitten anders in elkaar en hebben daarom andere dingen nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.
Volgens wetenschapper Renzulli beschikt een hoogbegaafd kind over buitengewone capaciteiten (een IQ boven 130), een grote motivatie en creativiteit. Volgens wetenschapper Mönks is de houding en de inbreng van het gezin, de school en de vrienden bepalend voor het tot uiting komen van de buitengewone capaciteiten van een kind.
De volgende kenmerken blijken veel voor te komen bij hoogbegaafde kinderen:
Hoogbegaafde kinderen worden vaak niet herkend. Dat is begrijpelijk want de uitingen van hoogbegaafdheid zijn zo divers dat er geen vastliggende criteria bestaan. Voor een leerkracht is het dan ook moeilijk om hoogbegaafdheid te signaleren. Deze signalering is echter zeer belangrijk. Kinderen die niet gediagnosticeerd worden lopen kans om beneden hun mogelijkheden te presteren en gedemotiveerd te worden. Een duidelijke signalering- en diagnosestructuur op schoolniveau is essentieel voor een vroegtijdige signalering van hoogbegaafde kinderen.
Er bestaat niet één type hoogbegaafd kind. Betts & Neihart beschrijven zes profielen van hoogbegaafde leerlingen:
Lees ook:
Wil jij je kind laten testen op hoogbegaafdheid?
Waar moet je rekening mee houden bij de schoolkeuze voor een hoogbegaafd kind?
Presteert jouw hoogbegaafde kind onder zijn/haar niveau op school?
Zoekwoorden: hoogbegaafd, hoogbegaafdheid
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item