Dyscalculie is een andere naam voor een rekenstoornis. Soms heeft een kind op school rekenproblemen die horen bij het leren rekenen. Deze kunnen in verloop van tijd ook overgaan. Een rekenstoornis niet.
Kinderen met dyscalculie kunnen problemen hebben met het automatiseren van optel- en aftreksommen onder de 20. Ze kunnen problemen hebben met de getalrij en het getalbegrip. Lees meer kenmerken per leeftijdsgroep.
Dyscalculie komt o.a. vaker voor bij kinderen die dyslexie hebben of ADHD / ADD hebben.
Net als bij dyslexie kan een deskundige een dyscalculieverklaring afgeven voor je kind. Hiervoor kun je terecht bij een psycholoog of orthopedagoog gespecialiseerd in leerproblemen.
Met deze verklaring kan je kind gebruik maken van extra faciliteiten op school. Een voorbeeld is het gebruik van een rekenmachine bij een examen. Vraag naar de regelingen op de school van je kind, bijvoorbeeld via de intern begeleider.
Voor behandeling van dyscalculie kun je vragen naar de mogelijkheden via de intern begeleider / het zorgteam op school. Of kun je terecht bij een gespecialiseerde psycholoog, orthopedagoog of remedial teacher.
De behandeling vraagt tijd en inzet van je kind voor het inoefenen. Je kind krijgt mogelijk een aangepast programma in de klas. In de begeleiding is vaak ook aandacht voor het verbeteren van het zelfbeeld. En het tegengaan van faalangst, zodat je kind weer vertrouwen krijgt in eigen kunnen. Aanpak en behandeling van dyscalculie
Oudervereniging Balans heeft meer informatie over dyscalculie op hun website
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 13/11Ouders denken..
Bekijk agenda itemLeuke en leerzame theateravond over pubers en hun online leven. Hoe ga je daar..
Bekijk agenda item‘Computert je kind naar jouw idee te veel? Zeurt je kind om snoep vlak..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOntmoet bij deze gezellige middag andere alleenstaande ouders en wissel je tips en vragen uit!
Bekijk agenda item