Hoe praat ik met mijn kind over schokkend nieuws?

Kinderen zien in de media beelden van aardbevingen, oorlog, terroristische aanslagen en ander schokkend nieuws. Hoe reageert jouw kind? En wat kan jij als ouder doen om je kind te helpen om te gaan met schokkend nieuws?

Praat met je kind over wat hem of haar bezighoudt. Hoe jong ze ook zijn; kinderen hebben gevoelens. Jij als ouder kan je kind helpen om zich veilig te voelen door te praten over wat je kind heeft gezien of gehoord. Hiermee help je je kind grip te krijgen op angstige gevoelens en gedachten. Probeer je eigen emoties onder controle te houden, je kind voelt je feilloos aan. Als jij angstig bent, wordt je kind het ook.

De ontwikkeling van je kind bepaalt hoe je met je kind praat. In algemene zin is het goed om vervelend nieuws kort en eerlijk te vertellen. Zodat je kind al snel kan reageren of een vraag kan stellen en je daar zelf op kunt reageren. Een uitgebreidere uitleg kan later in het gesprek.

Kinderen tot 6 jaar

Tips voor praten met kinderen

  • Op deze leeftijd is het goed om je kind zoveel mogelijk af te schermen voor schokkende beelden e.d. 
  • Jonge kinderen uiten zich vooral via spel, tekenen en hun gedrag. Ze zijn te jong om schokkende nieuwsberichten te begrijpen maar voelen wel de spanning en emoties die zoiets bij de mensen om hen heen oproept. Vaak uit zich dat in claimend, angstig gedrag. Troost je kind en vertel in eenvoudige woorden dat de mensen geschrokken zijn van iets dat is gebeurd. En dat het weer overgaat.  
  • Als je kind vragen stelt, kan je bijvoorbeeld zeggen dat de kans erg klein is dat zoiets hier gebeurt. Stel je kind gerust.
  • Probeer je kind af te leiden.

Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar

Tips voor praten met kinderen

  • Terreurdaden en andere schokkende gebeurtenissen komen voor. Helaas kan je je kind er niet tegen beschermen. Je kan je kind wel leren omgaan met schokkend nieuws, door erover te praten. Praten over wat je meemaakt helpt om dingen te begrijpen en grip te krijgen op emoties en gedachten. Dat is niet alleen goed voor jullie band. Het helpt ook bij het oplossen bij problemen die je in je verdere leven tegenkomt.
  • Niet alle kinderen stellen uit zichzelf vragen over dingen die ze meemaken. Veel kinderen in deze leeftijd kunnen nog moeilijk onder woorden brengen wat ze voelen en wat ze willen weten. Het helpt om concrete vragen te stellen; Heb je gehoord of gezien wat daar gebeurd is? Wat vind jij daarvan…? Wat denk jij dat er is gebeurd… etc.
  • Luister op een manier die je kind aanmoedigt om te vertellen; neem voldoende tijd om het antwoord van het kind af te wachten. Toon interesse in zijn of haar belevingswereld door vragen te stellen over wat hij of zij denkt en voelt.
  • Neem je kind serieus maar stel hem of haar ook gerust door de zeldzaamheid te benadrukken. Leg uit dat dingen in het nieuws zijn, juist omdat ze niet vaak voorkomen.
  • Schokkend nieuws bereikt kinderen in deze leeftijdsfase van alle kanten; via tv, social media, via school, de buurt.. etc. Vooral bij gevoelige kinderen komen bijvoorbeeld gruwelbeelden hard aan. Het kan helpen af en toe een media pauze in te lasten en afleiding te zoeken. Vertrouw op je eigen gevoel. Jij kent je kind het beste en weet wat het wel en niet aan kan.

Bekijk voor meer informatie de brochure over Kinderen en terreur op sociale media van Kennisnet.

Ouders van vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen die naar Nederland komen, hebben vaak veel meegemaakt. Deze vaak traumatiserende ervaringen kunnen de ontwikkeling van een kind verstoren en schadelijk zijn voor de brein van een kind. De stressreacties worden meestal na verloop van tijd minder maar steun van ouders is daarbij essentieel. 

(1875 5409 beoordelingen)
Terug naar boven