Kinderen zien in de media beelden van aardbevingen, oorlog, terroristische aanslagen en ander schokkend nieuws. Hoe reageert jouw kind? En wat kun jij als ouder doen om je kind te helpen om te gaan met schokkend nieuws?
Praat met je kind over wat hem of haar bezighoudt. Hoe jong ze ook zijn; kinderen hebben gevoelens. Jij als ouder kunt je kind helpen om zich veilig te voelen door te praten over wat je kind heeft gezien of gehoord. Hiermee help je je kind grip te krijgen op angstige gevoelens en gedachten. Probeer je eigen emoties onder controle te houden, je kind voelt je feilloos aan. Als jij angstig bent, wordt je kind het ook.
De ontwikkeling van je kind bepaalt hoe je met je kind praat. In algemene zin is het goed om vervelend nieuws kort en eerlijk te vertellen. Zodat je kind al snel kan reageren of een vraag kan stellen en je daar zelf op kunt reageren. Een uitgebreidere uitleg kan later in het gesprek.
Tips voor praten met kinderen
Tips voor praten met kinderen
Bekijk voor meer informatie de brochure over Kinderen en terreur op sociale media van mijn Kind Online.
Vluchtelingenkinderen die naar Nederland komen, hebben vaak veel meegemaakt. Deze vaak traumatiserende ervaringen kunnen de ontwikkeling van een kind verstoren en schadelijk zijn voor de brein van een kind. De stressreacties worden meestal na verloop van tijd minder maar steun van ouders is daarbij essentieel. Kinderpostzegels maakte een folder voor ouders van vluchtelingenkinderen van 6 t/m 12 jaar.
Download hier de Folder voor ouders in het Nederlands
Download hier de Folder voor ouders in het Arabisch
Download hier de Folder voor ouders in het Engels
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda item