Heeft jouw kind ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: ‘aandachtstekort- en hyperactiviteitsstoornis’. ADHD kun je herkennen aan:

  • Concentratieproblemen.
  • Dingen doen zonder er bij na te denken of moeilijk kunnen omgaan met prikkels.
  • Hyperactiviteit: het voortdurend in beweging zijn.

Deze kenmerken moeten vaker voorkomen en ernstiger zijn dan normaal is bij kinderen van dezelfde leeftijd. Ze moeten ook voorkomen in uiteenlopende situaties zoals thuis, op school en buiten. De kenmerken van ADHD zijn meestal het duidelijkst te herkennen als je kind tussen de 5 en 16 jaar oud is.

Oorzaken

Recent onderzoek toont aan dat de meest waarschijnlijke oorzaken van ADHD zijn:

  • Gebeurtenissen die hersenletsel kunnen veroorzaken, zoals een trauma, ziekte, blootstelling aan alcohol en tabak tijdens de zwangerschap en vroege blootstelling aan hoge loodconcentraties.
  • Aantoonbaar verminderde activiteit in bepaalde hersengebieden.
  • Erfelijke eigenschappen van familieleden.

Erfelijke factoren dragen sterker bij aan ADHD dan omgevingsfactoren, maar opvoeding en de omgeving van je kind kunnen er wel voor zorgen dat hij/zij er minder last van heeft.

Problemen

In het algemeen is het grootste probleem voor kinderen met ADHD het omgaan met prikkels. Sommige kinderen kunnen zichzelf dan niet beheersen of hebben niet geleerd hoe ze dat kunnen doen. Door een biologisch bepaalde stoornis heeft een kind met ADHD veel meer moeite met zelfbeheersing dan een kind zonder die stoornis.

Andere, bijkomende problemen kunnen zijn:

  • Moeite om op school te presteren.
  • Moeite hebben met het oplossen van complexe problemen en organisatorische vaardigheden.
  • Gezondheids- of medische problemen zoals in bed plassen, slaapstoornissen en meer kans op ongelukken.
  • Gedrags- en emotionele problemen zoals angst, depressie, weinig zelfvertrouwen en opstandig gedrag.
  • Moeite met sociale vaardigheden. Problemen met het maken en houden van vriendschappen met andere kinderen.

Diagnose

De diagnose ADHD kan pas worden vastgesteld nadat je kind een aantal testen heeft ondergaan. De diagnose wordt gesteld door kinderpsychiaters, kinderpsychologen en kinderartsen. Je huisarts kan zorgen voor een doorverwijzing.

 
Behandeling

Je kind kan worden geholpen door ondersteuning en training om de concentratie en sociale vaardigheden te verbeteren. Leerkrachten, psychologen en hulpverleners kunnen een plan maken voor de ondersteuning op school en thuis. Kinderen die ernstige problemen hebben kunnen medicijnen krijgen. De schoolleeftijd is de lastigste periode omdat je kind zich aan de regels en eisen van de school moet houden. Als kinderen volwassen worden verminderen de symptonen vaak.

Lees ook  ‘Hoe pas je de principes van positief opvoeden toe bij een kind met ADHD’
  

(2883 8472 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven