Friemelt jouw kleuter veel aan zijn/haar geslachtsdelen?

Als je jonge kind aan zijn/haar geslachtsdelen friemelt kan dat jou als ouder een vervelend gevoel geven. Het lijkt op zelfbevrediging. Het hoort echter bij een gezonde lichamelijke ontwikkeling en kan geen kwaad.

Alle kinderen beginnen rond hun tweede/derde jaar met het ‘friemelen’ aan de geslachtsdelen. Ze doen dat omdat het een lekker en ontspannen gevoel geeft. Sommige kinderen houden er vanzelf mee op, vooral kinderen die veel afleiding in hun omgeving hebben. Andere kinderen houden ermee op omdat ze merken dat er afkeurend op wordt gereageerd. Of als vriendjes of vriendinnetjes er iets van zeggen. Rond het zevende jaar weten de meeste kinderen wel dat het gefriemel iets is wat inderdaad een beetje ‘raar’ kan zijn (laat ze dit vooral zélf ontdekken) en wat je niet in het bijzijn van anderen kunt doen.

Tip 1: Seksualiteit niet negatief

Reageer niet negatief en verbied het niet. Je kind vindt het waarschijnlijk prettig om te doen en het is beter om hem/haar niet angstig te maken. Je kind kan dan een negatieve ervaring opbouwen rondom seksualiteit en het gevoel krijgen dat hij/zij iets fout doet of dat het verboden is.

Tip 2: Dit gedrag niet overal

Het feit dat je kind dit thuis doet geeft aan dat hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt. Als je kind dit ook in het openbaar doet kun je proberen uit te leggen dat hij/zij dat beter niet kan doen omdat anderen het misschien raar vinden. Reageer niet afkeurend, maar bied een alternatief moment en een alternatieve plek. Bijvoorbeeld in bed op zijn/haar eigen kamer zeg je er niets van als je merkt dat je kind het daar doet. Zo begrijpt je kind de boodschap dat het gedrag op zich niet wordt afgekeurd maar dat het alleen op bepaalde plaatsen kan.

Tip 3: Later weer zelfbevrediging 

Op deze leeftijd zijn kinderen erg veel bezig met hun lichaam, vaak in de vorm van knuffelen, gezellig bij elkaar hangen in de bank. Naarmate ze ouder worden, wordt dit minder. Tegen de puberteit gaat de behoefte aan zelfbevrediging weer toenemen (en dan helemaal niet meer openlijk). De manier waarop je er in de kindertijd mee omgaat, bepaalt dan in grote mate of je puber zich wel of niet schuldig zal voelen over zijn hernieuwde masturbatie behoefte. 

Tip 4: Taboesfeer, praat erover

Bespreek het met je partner en pak het samen positief op. Laat het idee los dat het raar is. Veel kinderen doen dit, alleen zit het nog in de taboesfeer en praten ouders er niet vaak over.

Lees ook: wat gebeurt er in de seksuele ontwikkeling bij kleuters

Meer LOES tips

LOES geeft meer tips over dit thema, bijvoorbeeld voor pubers:

- Wat moet je puber weten over liefde en seks?
- Wat vertel je je kind over liefde en relaties?
- Wat gebeurt er in de seksuele ontwikkeling bij pubers?
- Is jouw puber seksueel actief?

(3146 9232 beoordelingen)
Terug naar boven