Als je jonge kind aan zijn/haar geslachtsdelen friemelt kan dat jou als ouder een vervelend gevoel geven. Het lijkt op zelfbevrediging. Het hoort echter bij een gezonde lichamelijke ontwikkeling en kan geen kwaad.
Alle kinderen beginnen rond hun tweede/derde jaar met het ‘friemelen’ aan de geslachtsdelen. Ze doen dat omdat het een lekker en ontspannen gevoel geeft. Sommige kinderen houden er vanzelf mee op, vooral kinderen die veel afleiding in hun omgeving hebben. Andere kinderen houden ermee op omdat ze merken dat er afkeurend op wordt gereageerd. Of als vriendjes of vriendinnetjes er iets van zeggen. Rond het zevende jaar weten de meeste kinderen wel dat het gefriemel iets is wat inderdaad een beetje ‘raar’ kan zijn (laat ze dit vooral zélf ontdekken) en wat je niet in het bijzijn van anderen kunt doen.
Reageer niet negatief en verbied het niet. Je kind vindt het waarschijnlijk prettig om te doen en het is beter om hem/haar niet angstig te maken. Je kind kan dan een negatieve ervaring opbouwen rondom seksualiteit en het gevoel krijgen dat hij/zij iets fout doet of dat het verboden is.
Het feit dat je kind dit thuis doet geeft aan dat hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt. Als je kind dit ook in het openbaar doet kun je proberen uit te leggen dat hij/zij dat beter niet kan doen omdat anderen het misschien raar vinden. Reageer niet afkeurend, maar bied een alternatief moment en een alternatieve plek. Bijvoorbeeld in bed op zijn/haar eigen kamer zeg je er niets van als je merkt dat je kind het daar doet. Zo begrijpt je kind de boodschap dat het gedrag op zich niet wordt afgekeurd maar dat het alleen op bepaalde plaatsen kan.
Op deze leeftijd zijn kinderen erg veel bezig met hun lichaam, vaak in de vorm van knuffelen, gezellig bij elkaar hangen in de bank. Naarmate ze ouder worden, wordt dit minder. Tegen de puberteit gaat de behoefte aan zelfbevrediging weer toenemen (en dan helemaal niet meer openlijk). De manier waarop je er in de kindertijd mee omgaat, bepaalt dan in grote mate of je puber zich wel of niet schuldig zal voelen over zijn hernieuwde masturbatie behoefte.
Bespreek het met je partner en pak het samen positief op. Laat het idee los dat het raar is. Veel kinderen doen dit, alleen zit het nog in de taboesfeer en praten ouders er niet vaak over.
Lees ook: wat gebeurt er in de seksuele ontwikkeling bij kleuters
Loes geeft meer tips over dit thema, bijvoorbeeld voor pubers:
- Wat moet je puber weten over liefde en seks?
- Wat vertel je je kind over liefde en relaties?
- Wat gebeurt er in de seksuele ontwikkeling bij pubers?
- Is jouw puber seksueel actief?
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item