Alles over de zomertijd voor je kinderen

Van wintertijd naar zomertijd. Fijn ‘s avonds een uurtje langer licht. In het laatste weekend van maart gaat de zomertijd in: de klok gaat van zaterdag op zondag een uur vooruit.

Zomertijd voor kinderen

Deze overgang kan, zeker voor jonge kinderen, best lastig zijn. Je kindje is ‘s avonds nog niet moe maar het is al wel bedtijd. Hier komt nog bij dat het schijnbaar langer licht is en het tot een later tijdstip lawaaierig kan zijn op straat. Je kind 'gewoon' eerder naar bed sturen, heeft vaak geen zin, want in de uren voordat je kind normaal gesproken naar bed gaat, maakt het lichaam een stofje aan waardoor hij of zij juist actiever is.

Biologische klok

Het heeft te maken met de biologische klok. Dit voorkomt voortijdig in slaap vallen. Maar ook de dagelijkse gewoonten, het dagritme en gevoel voor tijd zijn van invloed bij de omschakeling. Hoe kun je als ouder je kind helpen om in het nieuwe ritme van de zomertijd te komen? LOES geeft tips.

Tip 1: Donkere gordijnen

Gebruik donkere gordijnen die weinig of geen licht doorlaten.

Tip 2: Bed-slaapritueel

Houd in de zomertijd, zoveel mogelijk, vast aan het gewone bed-slaapritueel, dus doe dezelfde dingen als voorgaande avonden om je kind te laten slapen.

Tip 3: Complimenten

Geef je kind een compliment als het rustig in z’n bedje blijft ook al kan het nog niet slapen.

Tip 4: Bedtijd verschuiven

Als je weet dat je kind er moeite mee heeft, zou je al een paar dagen eerder de bedtijd met 15 minuten kunnen verschuiven, i.p.v. ineens een heel uur. Dit geldt ook voor de dutjes overdag.

Tip 5: Eten vervroegen

Voor sommige kinderen helpt het om de lunch en het avondeten een dag voordat de klok wordt verzet met een half uur te vervroegen.

Tip 6: Activiteit bij licht

Zorg in de ochtend, bij het opstaan, voor veel licht en activiteit. Doe de gordijnen helemaal open en breng je kind lopend of met de fiets naar school.

Tip 7: Warmte in slaapkamer

Zorg dat het niet te warm is in de slaapkamer.

Tip 8: Slaappatroon van kinderen

Lees op LOES meer over het slaappatroon en eventuele slaapproblemen bij kinderen.

Meer over de wintertijd

LOES wenst jou en je kind, een goed begin in het voorjaar. Ook kun je je bij LOES alvast inlezen over de wintertijd.

(1568 4475 beoordelingen)
Terug naar boven