Buikpijn bij kinderen kan op alle leeftijden voorkomen en kan allerlei oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Ontdek in dit artikel de mogelijke oorzaken van buikpijn.
Bij jonge baby's komen met name darmkrampjes en ontlastingsproblemen voor. Oorzaak hiervoor kan de voeding van de moeder zijn bij borstvoeding, maar ook te snel en gulzig drinken, verkeerde bereiding van de flesjes, een allergie of een andere lichamelijke aandoening.
Bij peuters zijn verkeerde voeding, worminfecties, en andere lichamelijke aandoeningen vaak de oorzaak van buikpijn. Peuters moeten voldoende drinken en goed gevarieerde voeding met veel vezels eten. Vaak hebben ze daar echter geen zin in. Ze zijn te moe of lusten het voorgeschotelde eten niet. Peuters kunnen relatief makkelijk obstipatie (verstopping) krijgen waardoor buikpijn kan ontstaan. Hierdoor kan er een wisselwerking komen. Door de buikpijn drinken en eten ze minder, waardoor de ontlasting nog harder wordt. Veel drinken en veel vezels eten kunnen helpen.
Veel kinderen hebben wel eens buikpijn: 10 tot 20 procent van de schoolgaande kinderen blijft af en toe thuis van school door buikpijn. De pijn kan opeens beginnen en heel erg zijn (acute buikpijn). De buikpijn kan ook regelmatig terugkomen en zeurend zijn (chronische buikpijn). Psychisch ongemak wordt ook vaak geprojecteerd als buikpijn. Dit houdt in dat je kind buikpijn aangeeft maar eigenlijk gewoon niet lekker in zijn vel zit door bijvoorbeeld pesten. Deze buikpijn kan wisselend voorkomen maar ook bijvoorbeeld altijd in een bepaalde situatie.
Bij wat grotere kinderen wordt buikpijn vaak veroorzaakt door verkeerde voeding (vezelarm, te weinig drinken), lichamelijke oorzaken of psychische stress. Verschijnselen dat er mogelijk iets lichamelijks aan de hand is, kunnen zijn: hangerigheid, bleekheid, bolle buik en geen eetlust. Als hierbij (hoge) koorts, heftige pijn (bij lopen) of heftig overgeven voorkomt, is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen. Overgeven en diarree kunnen wijzen op een buikgriep of een besmettelijke infectie van het maag-darmstelsel. Geef je kind vaak kleine slokjes drinken. Buikgriep is meestal binnen een week weer over.
Ook zie je dat bij oudere meisjes buikpijn voorkomt voordat de eerste menstruatie optreedt. Het heeft dan een vaste regelmaat, enkele dagen per maand krampend van aard in de onderbuik. Buikpijn bij spanningen is meestal gelokaliseerd in de maagstreek/bovenbuik.
Chronische buikpijn bij kinderen ouder dan vijf jaar kan komen door een prikkelbare darm. Andere mogelijke oorzaken van buikpijn zijn: wormen, blindedarmontsteking, blaasontsteking, verstopping, voedselintolerantie of voedselallergie.
Om buikpijn te voorkomen is in het algemeen goede voeding belangrijk. Veel groente en fruit, vezelrijk brood en voldoende en gevarieerd drinken. Het liefste koolzuurarme (zonder prik) en suikervrije dranken. Ook voldoende beweging is belangrijk. Meer informatie vind je in de LOES-tips:
- Buikpijn bij kinderen door stress
- Buikpijn bij kinderen door faalangst
- Kinderen genoeg en gezond laten eten
- Gezond gewicht bij kinderen
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item