Op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of school kan je kind te maken krijgen met hoofdluis. Hoofdluis verspreidt zich door van hoofd tot hoofd over te lopen. Omdat kinderen vaak dicht met hun hoofd bij elkaar spelen, zie je bij de schoolkinderen de meeste hoofdluis besmettingen.
Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Meestal heeft je kind bij hoofdluis last van jeuk. Op de meeste scholen worden alle kinderen na elke vakantie goed gecontroleerd op hoofdluis.
Controleer je kind regelmatig op hoofdluis door met een luizenkam het haar door te kammen boven een wit vel papier.
Praat op een normale manier over hoofdluis, het kan immers iedereen overkomen.
Als je hoofdluis ontdekt, moet je je kind gedurende 14 dagen elke dag goed kammen met een luizenkam.
Was het haar met gewone shampoo en spoel het uit. Gebruik dan cremespoeling en kam pluk voor pluk vanaf de haarwortel. Veeg tijdens het kammen regelmatig de kam af aan een papieren zakdoekje. Spoel dan de cremespoeling uit en maak de kam goed schoon (ontsmetten met alcohol of 5 minuten uitkoken).
Behandeling tegen hoofdluis betekent: bestrijding en besmetting voorkomen. Dus informeer ook meteen anderen (kinderopvang, school, opa en oma, vriend(innet)jes, etc) als je kind besmet is met hoofdluis.
Meer weten over hoofdluis? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidszorg van GGD Twente, telefoon 0900 333 888 9 (lokaal tarief) of kijk op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) www.rivm.nl.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item