Wat kun je doen bij hoofdluis?

Op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of school kan je kind te maken krijgen met hoofdluis. Hoofdluis verspreidt zich door van hoofd tot hoofd over te lopen. Omdat kinderen vaak dicht met hun hoofd bij elkaar spelen, zie je bij de schoolkinderen de meeste hoofdluis besmettingen.Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Meestal heeft je kind bij hoofdluis last van jeuk. Op de meeste scholen worden alle kinderen na elke vakantie goed gecontroleerd op hoofdluis.

Tips 1

 Controleer je kind regelmatig op hoofdluis door met een luizenkam het haar door te kammen boven een wit vel papier.

Tip 2

Praat op een normale manier over hoofdluis, het kan immers iedereen overkomen.

Tip 3

Als je hoofdluis ontdekt, moet je je kind gedurende 14 dagen elke dag goed kammen met een luizenkam.

Tip 4

Was het haar met gewone shampoo en spoel het uit. Gebruik dan cremespoeling en kam pluk voor pluk vanaf de haarwortel. Veeg tijdens het kammen regelmatig de kam af aan een papieren zakdoekje. Spoel dan de cremespoeling uit en maak de kam goed schoon (ontsmetten met alcohol of 5 minuten uitkoken).

Tip 5

Behandeling tegen hoofdluis betekent: bestrijding en besmetting voorkomen. Dus informeer ook meteen anderen (kinderopvang, school, opa en oma, vriend(innet)jes, etc) als je kind besmet is met hoofdluis.

Meer weten over hoofdluis? Neem dan contact op met GGD Twente Jeugdgezondheid, telefoon 053-4876670(lokaal tarief) of kijk op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) www.rivm.nl
 
  

(3067 9079 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven