Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door het Hepatitis B-virus. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben. Het virus wordt overgedragen via besmet bloed. Ook via seksueel contact of besmette instrumenten in bijvoorbeeld een ziekenhuis of bij de tandarts kan het virus worden overgedragen.
Voor 1 augustus 2011 kregen alleen kinderen met een verhoogd risico op hepatitis B deze inenting. Het gaat dan om kinderen:
Uiteraard krijgen zij nog steeds deze vaccinatie. Wil je je oudere kind(eren) die geen verhoogd risico lopen toch ook beschermen tegen Hepatitis B dan kun je hen bij GGD Twente laten vaccineren. De vaccinatie is op eigen kosten. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je het bedrag wellicht geheel of gedeeltelijk terugvragen bij je zorgverzekeraar.
De Hepatitis B vaccinatie is nu opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen (RVP). Alle kinderen in Nederland die geboren zijn vanaf 1 augustus 2011 komen hiervoor in aanmerking.
Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om je kind (gelijktijdig) te vaccineren tegen Hepatitis A. Dit is ook een leverontsteking. Het virus zit in de ontlasting van een besmette persoon en wordt via hand-mond contact of door het eten van besmet voedsel en/ of water overgebracht. Vaccineren kan vanaf de leeftijd van 1 jaar.
Ga je de komende jaren nog met je kind op reis naar het buitenland dan adviseert de GGD je je kind(eren) zowel tegen Hepatitis A als Hepatitis B te laten vaccineren. Dit kan tegenwoordig eenvoudig met en combinatievaccin (Ambirix) tegen zowel Hepatitis A als B. Je kind bouwt hiermee een levenslange bescherming op tegen Hepatitis B en een bescherming van 25 jaar tegen Hepatitis A. Kinderen tot 16 jaar hebben met een tussenperiode van een half jaar twee injecties nodig.
Vaccinaties tegen Hepatitis A en B worden gegeven door het team Reizigersadvisering. Je kunt online een afspraak maken of telefonisch via 0900-4893 893.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het team infectieziekte van GGD Twente: 053 – 487 6840 of per mail: infectieziekte@ggdtwente.nl
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemLOES Twente biedt u in samenwerking met theatergroep Playback een interactieve..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item