Wat houden de vijfde ziekte, zesde ziekte en de waterpokken in voor je kleuter?

De 5de ziekte en 6de ziekte worden veroorzaakt door virussen en vooral kinderen krijgen deze ziektes. De ziektes gaan gepaard met vlekjes en genezen vanzelf. Als je kind zich goed voelt kan hij/zij gewoon naar school. Informeer dan wel de schoolleiding.

Goede hygiëne bij het hoesten helpt om verspreiding van deze ziekte te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen. Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor de neus en mond en was hierna je handen. Leer je kind om dit ook te doen. 

De vijfde ziekte

Bij de vijfde ziekte ontstaan bij kinderen kleine rode vlekjes in het gezicht. De wangen kunnen vuurrood worden. Er kan temperatuurverhoging of koorts optreden. Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam. Dit geeft soms jeuk. In het begin van de ziekte zijn de vlekjes vlindervormig. Na ongeveer een week verdwijnt de huiduitslag. De vlekjes kunnen nog enkele weken lang terugkomen, bijvoorbeeld door warmte (een warme douche), kou, inspanning of opwinding, maar ze verdwijnen dan weer snel. De kinderen voelen zich tijdens de vijfde ziekte meestal niet ziek. 

Wanneer vrouwen (die geen antistoffen hebben) de vijfde ziekte krijgen in de eerste helft van de zwangerschap, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de baby. De huisarts kan door bloedonderzoek bepalen of je besmet bent met het virus.

Ga naar de informatie van de GGD over de vijfde ziekte

De zesde ziekte

Bij de zesde ziekte ontstaat direct hoge koorts. Soms zwellen de lymfeklieren achter de oren en in de hals op. Opvallend is dat het kind, ondanks de hoge koorts, zich niet erg ziek voelt. De koorts houdt 3 tot 5 dagen aan. Als de koorts gaat zakken, ontstaan roze vlekjes verspreid over het lichaam (eerst op de romp, later over de rest van het lichaam). Deze vlekjes verdwijnen al snel na 1 tot 2 dagen. Zorg er voor dat je kind tijdens de zesde ziekte voldoende drinkt.

Ga naar de informatie van de GGD over de zesde ziekte

Waterpokken

Waterpokken start meestal met koorts en hangerigheid en duurt ongeveer 10 dagen. Na één of twee dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken. Blaasjes in de mond kunnen pijnlijk zijn. De blaasjes kunnen kapot gaan. Na een aantal dagen drogen ze in en worden het korstjes. Waterpokken is heel besmettelijk, vanaf twee dagen voor het optreden van huiduitslag tot 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes (of totdat alle blaasjes een korstje hebben). Besmetting kan door contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes plaatsvinden. De korstjes die later in plaats van de blaasjes komen, zijn niet besmettelijk.

Mensen met afweerstoornissen, pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen die de ziekte nog niet hebben gehad, lopen een zeer kleine kans op complicaties wanneer zij de ziekte krijgen. Zij kunnen beter geen contact hebben met iemand met waterpokken.

Ga naar de informatie van de GGD over waterpokken

(2343 6789 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven