Je kind vraagt vast wel eens om snoep, chips of een ander tussendoortje. Het is prima om je kind soms iets lekkers tussendoor te geven, maar tussendoortjes vormen ook een bedreiging voor het gebit. Dat geldt ook voor het veel drinken van frisdranken en vruchtensappen. Elke keer als je kind iets eet of drinkt, blijven er etensresten op de tanden en kiezen zitten. Tandplak zet deze resten om in zuur. Dit zuur tast het glazuur aan waardoor gaatjes ontstaan.
Een gebit kan ongeveer zeven zuurstoten (zeven eet- of drinkmomenten) op een dag aan. Dat zijn dus drie hoofdmaaltijden en vier keer een tussendoortje. Meer dan vier keer een tussendoortje is niet verstandig.
Geef je kind voor in de pauze op school bijvoorbeeld drinken en een gezond tussendoortje mee. Denk aan fruit, komkommer, wortel, een cracker of rijstwafel. Chips, snoep en koek zijn geen gezond alternatief.
De meeste kinderen hebben honger als ze uit school komen. Je kunt je kind dan ook een extra boterham geven om de tijd tot het avondeten te overbruggen.
Heeft je kind dorst? Geef dan water of thee (eventueel met een smaakje) zonder suiker. In frisdrank, siroop, vruchtensap, drinkyoghurt of chololademelk zit veel suiker. In een glas frisdrank, siroop of vruchtensap zitten vier suikerklontjes en in een glas yoghurtdrank of chocolademelk zelfs vijf! Ook bevatten frisdranken een zuur die het glazuur aantast.
Pas ook op met light-frisdranken. Net zoals gewone frisdranken bevatten light-frisdranken een zuur. De kans op slijtage van het gebit is bij gewone en light-frisdranken ongeveer even hoog.
Zo nu en dan snoepen moet kunnen. Neem hiervoor een vast moment op de dag, bijvoorbeeld 's middags na schooltijd. Kies snoep waar je kind niet te lang over doet (geen lollies) of snoep die niet kleverig is. Zo is de suiker zo kort mogelijk in de mond.
Heb je meer vragen over tussendoortjes? Dan kun je contact opnemen met Loes of met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD Regio Twente via 0900-3338889.
- Gezond ontbijt, goed begin van de dag
- Genoeg en voldoende eten
- Gezond gewicht bij je kind
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item