Hoeveel en welke 'tussendoortjes' krijgt jouw kind?

Je kind vraagt vast wel eens om snoep, chips of een ander tussendoortje. Het is prima om je kind soms iets lekkers tussendoor te geven, maar tussendoortjes vormen ook een bedreiging voor het gebit. Dat geldt ook voor het veel drinken van frisdranken en vruchtensappen. Elke keer als je kind iets eet of drinkt, blijven er etensresten op de tanden en kiezen zitten. Tandplak zet deze resten om in zuur. Dit zuur tast het glazuur aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

Tip 1: Niet te veel tussendoortjes

Een gebit kan ongeveer zeven zuurstoten (zeven eet- of drinkmomenten) op een dag aan. Dat zijn dus drie hoofdmaaltijden en vier keer een tussendoortje. Meer dan vier keer een tussendoortje is niet verstandig.

Tip 2: Gezond eten en drinken

Geef je kind voor in de pauze op school bijvoorbeeld drinken en een gezond tussendoortje mee. Denk aan fruit, komkommer, wortel, een cracker of rijstwafel. Chips, snoep en koek zijn geen gezond alternatief.

Tip 3: Voedsel ter overbrugging

De meeste kinderen hebben honger als ze uit school komen. Je kunt je kind dan ook een extra boterham geven om de tijd tot het avondeten te overbruggen.

Tip 4: Drinken zonder suiker

Heeft je kind dorst? Geef dan water of thee (eventueel met een smaakje) zonder suiker. In frisdrank, siroop, vruchtensap, drinkyoghurt of chocolademelk zit veel suiker. In een glas frisdrank, siroop of vruchtensap zitten vier suikerklontjes en in een glas yoghurtdrank of chocolademelk zelfs vijf! Ook bevatten frisdranken een zuur die het glazuur aantast.

Tip 5: Light-frisdranken?

Pas ook op met light-frisdranken. Net zoals gewone frisdranken bevatten light-frisdranken een zuur. De kans op slijtage van het gebit is bij gewone en light-frisdranken ongeveer even hoog.

Tip 6: Vast 'snoepmoment'

Zo nu en dan snoepen moet kunnen. Neem hiervoor een vast moment op de dag, bijvoorbeeld 's middags na schooltijd. Kies snoep waar je kind niet te lang over doet (geen lollies) of snoep die niet kleverig is. Zo is de suiker zo kort mogelijk in de mond.

Meer informatie en tips

Heb je meer vragen over tussendoortjes? Dan kun je contact opnemen met Loes of met de Jeugdgezondheid GGD Twente via 053-487 6670.

- Gezond ontbijt, goed begin van de dag
- Genoeg en voldoende eten
- Gezond gewicht bij je kind

(2926 8701 beoordelingen)
Terug naar boven