Is het verstandig met je kind te praten over het coronavirus? En zo ja, wat zeg je dan precies over corona? Dat hangt onder andere af van de leeftijd en gevoeligheid van je kind.
Toegegeven, de angst voor corona en besmettingsgevaar kan je naar de keel vliegen. Maar paniek is voor niemand goed. Kinderen willen gerustgesteld worden en voelen jouw spanning haarfijn aan. Wees kritisch over wat je hoort en leest en check het zo nodig. Op de site van GGD Twente en RIVM staat actuele, kloppende informatie.
Kijk naar wat voor type jouw kind is. Ook leeftijd is belangrijk voor wat je wel of niet zegt. Kinderen voelen aan dat er iets aan de hand is. Laat merken dat kinderen alles mogen vragen over elk onderwerp.
Begin er zelf over. Want misschien heeft je kind bepaalde angsten, maar kan hij daar uit zichzelf niet makkelijk over praten. Probeer erachter te komen wat je kind weet of denkt.
Praat erover met je kind, iedereen is weleens bang en dat is begrijpelijk. Zorg voor ontspannen bezigheden en voor plezier.
Zeg maar niet te veel. Kinderen in deze leeftijd kunnen het nieuws nog niet begrijpen. Ze hebben een grote verbeelding, waardoor ze fantasie en werkelijkheid niet altijd uit elkaar kunnen houden. Je kunt wel vertellen dat er veel mensen ziek zijn en in bed liggen. Als kinderen ziek zijn, liggen ze ook in bed. En na een tijdje worden ze weer beter.
Is je kind vijf jaar of ouder, dan kun je wel over corona praten. Maar toch, doe het pas als het echt dichtbij komt. Bijvoorbeeld als iemand in de nabije omgeving besmet is. Laat je kind vertellen wat het zelf al weet over het coronavirus en sluit daarop aan. Zo kun je meteen onjuiste informatie verbeteren.
Hou het praktisch en vertel alleen wat voor jouw kind belangrijk is:
Neem altijd de reactie en het gevoel van je kind serieus. Als het kind zijn zorgen en vragen bij jou kwijt kan, in dit geval over het coronavirus, geeft dit een veilig gevoel. Ben je zelf ongerust? Probeer eens na te denken over je eigen gevoel. Waar maak je je zorgen over? Een gesprekje met een andere volwassene kan fijn zijn. Zorg voor jezelf en maak tijd voor ontspanning. Na je me-time kun je er weer helemaal zijn voor je kind.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 6-12..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze cursus is volgeboekt, er is een extra cursus gepland die op dinsdagmorgen..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemTactus biedt deze cursus aan en is voor ouders met kinderen/jongeren tussen..
Bekijk agenda item