Met een gezonde mond kun je probleemloos eten en drinken. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Met een goede mondverzorging houd je dat ook zo. Meestal begint je kind rond de leeftijd van vijf en zes jaar met wisselen van tanden. Tijdens de hele basisschoolperiode en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs is je kind aan het wisselen.
Het blijft belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging het gebit van je kind. Een paar tips:
Laat je kind twee keer per dag zijn/haar tanden poetsen. Het beste is ‘s morgens na het ontbijt en ‘s avonds voor het slapen gaan. Vanaf de leeftijd van 5 jaar mag je kind gewone fluoride tandpasta voor volwassenen gebruiken. Zorg er wel voor dat je als ouder tenminste 1x per dag napoetst.
Vervang de tandenborstel na drie maanden of als de haartjes gaan wijken. Voor elke leeftijd is er een goede tandenborstel beschikbaar.
Geef je kind maximaal 7 eet- en drink momenten op een dag: 3 maaltijden en/of 3-4 tussendoortjes. Elke keer als je kind iets eet of drinkt, blijven er etensresten op de tanden en kiezen zitten. Tandplak zet deze resten om in zuur. Dit zuur tast het glazuur aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan.
Geef je kind maar één keer frisdrank of vruchtensap. De rest van de dag water of (vruchten) thee zonder suiker. Suikers zorgen voor een zuuraanval op de tanden van je kind. Dit kan gaatjes veroorzaken.
Geef je kind 's avonds geen melk na het poetsen. Er ontstaat dan melkzuur in de mond en dat is slecht voor het gebit.
Geef je kind liever geen light-dranken. Hierin zit geen suiker, maar de zuren in de drank, tasten het gebit wel aan.
Neem je kind 2 keer per jaar mee naar de tandarts voor controle van het gebit. De tandarts is gratis. De kosten worden (tot 18 jaar) vergoed uit de basisverzekering (ook geen eigen risico).
Ook als je kind jonger is dan 2 jaar kan je hem/haar meenemen naar de tandarts. Zo kunnen zij stap voor stap wennen aan de tandarts en zien zij dat het normaal is om naar de tandarts te gaan.
Kijk ook eens op:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item