Is jouw kind een ‘flesweigeraar’?

Loopt je borstvoeding niet meer lekker of wil je weer aan het werk? Dan kan dit het moment zijn om de borstvoeding (gedeeltelijk) af te bouwen en over te gaan op flesvoeding. Dat is ook belangrijk als je gaat kolven. Maar wat als je kindje de flesvoeding weigert? Dit komt vaker voor bij baby’s die een tijdje borstvoeding hebben gehad en we hebben er zelfs een naam voor: flesweigeraar. 

Wat kan je doen als je kind een flesweigeraar is en de flesvoeding weigert?

Tip 1: Juiste moment

Probeer op het juiste moment te starten met het geven van voeding in een fles. Dit is rond de leeftijd van 5 tot 6 weken. Dan is namelijk de zuigreflex nog aanwezig. Wacht je tot de leeftijd van 10 weken dan is de zuigreflex afgenomen en reageert je baby vaak afwijzend op de fles

Tip 2: Rustig blijven

Probeer zelf rustig te blijven. Dit is niet alleen belangrijk voor de borstvoedingsproductie, maar ook om je baby de kans te geven om aan iets nieuws te wennen

Tip 3: Rustige omgeving

Zorg voor een rustige omgeving. Bijvoorbeeld door de televisie of radio uit te zetten.

Tip 4: Een ander

Laat iemand anders de fles geven en zorg dat je kindje niet kan merken dat jij in de buurt bent of ga even in een andere kamer zitten.

Tip 5: Klein flesje

Probeer een klein flesje tussen twee borstvoedingen door te geven.

Tip 6: Andere houding

Probeer een andere houding of een andere plek in huis. Bijvoorbeeld in een wipstoeltje of in je slaapkamer.

Tip 7: Zuigreflex stimuleren

Stimuleer de zuigreflex van je baby. Dit kan je doen door eerst je baby op je pink te laten zuigen. Daarna haal je je pink weg en geef je meteen de fles. Het strelen rond het mondje van je baby kan stimulerend werken.

Tip 8: Verschillende spenen

Probeer verschillende spenen. Je kan de speen van te voren in de borstvoeding dopen, voordat je de fles geeft.

Tip 9: Fles tijdens de opvang?

Overleg met de opvang en je werk wat er mogelijk is wanneer je baby nog flesvoeding weigert op het moment dat je weer moet werken. Misschien kan de pedagogisch medewerker of de oppas proberen flesvoeding te geven aan je baby. En overleg op tijd over de mogelijkheden voor het voeden op je werk of om dit thuis te kunnen doen.

Meer tips en informatie

- Is je baby toe aan bijvoeding?
- Kan je baby niet zonder speen?
- Hoe wen je een speen af?
- Meer info? Bezoek het consultatiebureau

(1491 4189 beoordelingen)
Terug naar boven