Babyblues, wat is het en hoe ga je er mee om? Voor de meeste ouders is een baby krijgen een positieve ervaring. Toch kun je je na de geboorte neerslachtig voelen. Veel moeders voelen zich tijdens de eerste maanden nog vermoeid en merken dat ze nog niet goed in balans zijn. Dat is normaal, en goed te verklaren. Enerzijds door lichamelijke oorzaken als hormonen 'van slag' en weinig slaap. Maar ook door alle veranderingen in je leven na het krijgen van een kind. Dit staat ook wel bekend als de ‘babyblues’. Het is het gevolg van vermoeidheid, de weerslag van de bevalling en hormoonveranderingen. De babyblues verdwijnen vaak weer snel en hoeven niet te worden behandeld.
Verwacht niet te veel van jezelf. De zorg en de verantwoordelijkheid voor je baby kun je als druk en stressvol ervaren. Probeer realistisch te zijn in welke andere dingen je kunt doen. Stel ingewikkelde taken een poosje uit of vraag hulp. Wees niet te veeleisend voor jezelf. Neem de tijd om je baby te leren kennen en uit te vinden wat hij/zij nodig heeft.
Zorg goed voor jezelf. Probeer gezond te eten, meer te bewegen en naar buiten te gaan. Als je baby slaapt, probeer dan zelf ook te rusten. Kun je overdag niet slapen, ga dan rustig zitten en probeer te ontspannen. Blijf dingen doen die je zelf erg leuk vindt. Deel de zorg voor je baby met je partner, familie of vrienden zodat je tijd hebt voor jezelf.
Praat over je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Als je je erg neerslachtig of depressief voelt, kom dan in actie en praat met de verloskundige of de huisarts.
Regel iemand die je de eerste dagen kan helpen. Neem hulp aan als je dit aangeboden wordt. Voel je niet schuldig over het accepteren van hulp. Houd je eigen werkdruk laag zodat je uit kunt rusten en je lichaam de kans heeft om te herstellen van de bevalling.
Vind je het leuk om met andere ouders te praten? Zoek dan in je eigen buurt een groep vrouwen die ook voor het eerst moeder zijn geworden. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby, vraag dan advies van je huisarts, verloskundige of kinderarts.
Helpen deze tips jou bij babyblues? Lees ook de tip die handvaten geeft bij een postnatale depressie.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda item