Baby’s zuigen vaak op hun duim, vinger of een speen. Het zuigen heeft voor baby’s een duidelijke functie; het bevredigt de zuigbehoefte. Na het eerste jaar verliest het zuigen zijn natuurlijke functie. Het is dan niet meer nodig. Het kan zijn dat je kind het zuigen heel prettig vindt. Het kan dan een gewoonte worden die moeilijk af te wennen is.
Het te lang doorgaan met zuigen is niet goed voor je kind. De mond van je kind kan open blijven staan. Ook wanneer de duim, vinger of speen er niet meer in zit. Je kind kan dan uit gewoonte door de mond gaan ademen. Hij kan daardoor vaker verkouden zijn. Verder is het mogelijk dat tanden en kaken verkeerd gaan groeien. De tong kan slapper worden. Daardoor kan je peuter onduidelijker gaan praten, bijvoorbeeld slissen.
Het is verstandig om vanaf de leeftijd van 1 jaar je kind het zuigen af te wennen.
Geef je kind een speen wanneer hij het eerste jaar iets zoekt om op te zuigen. Hiermee voorkom je het zuigen op vinger of duim. Probeer je kind te leren dat hij niet altijd een speen nodig heeft. Dit kan door de speen niet steeds aan te bieden.
Het is verstandig om vanaf de leeftijd van 1 jaar je kind het zuigen af te wennen. Kies hiervoor een rustige periode voor je kind en jezelf.
Haal de speen of duim bij je kind uit de mond, wanneer hij hiermee in slaap is gevallen. Sluit daarna voorzichtig de mond.
Start het afwennen van zuigen overdag, op de momenten dat je kind het meest zuigt. Overdag kun je je kind namelijk goed afleiden van het zuigen. Dit kan bijvoorbeeld door je kind even op schoot te nemen of een spelletje te doen.
Wen het zuigen in bed als laatste af. Dit is vaak het moeilijkste moment om niet meer te zuigen.
Bied je kind geen speen aan wanneer hij gaat slapen. Doe dit ook niet wanneer hij 's nachts wakker wordt.
Je kunt je kind helpen door bijvoorbeeld een pleister om de duim te doen. Een vingerpoppetje over de duim schuiven werkt ook goed.
Met een peuter kun je afspreken wanneer hij de speen nog mag gebruiken of mag duimen. Maak afspraken over hoe je het zuigen verder afbouwt.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je ook terecht bij je consultatiebureau.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item