Zuigt jouw dreumes of peuter op duim, vinger of een speen?

Baby’s zuigen vaak op hun duim, vinger of een speen. Het zuigen heeft voor baby’s een duidelijke functie; het bevredigt de zuigbehoefte. Na het eerste jaar verliest het zuigen zijn natuurlijke functie. Het is dan niet meer nodig. Het kan zijn dat je kind het zuigen heel prettig vindt. Het kan dan een gewoonte worden die moeilijk af te wennen is.

Nadelen speen- en duimzuigen

Het te lang doorgaan met zuigen is niet goed voor je kind. De mond van je kind kan open blijven staan. Ook wanneer de duim, vinger of speen er niet meer in zit. Je kind kan dan uit gewoonte door de mond gaan ademen. Hij kan daardoor vaker verkouden zijn. Verder is het mogelijk dat tanden en kaken verkeerd gaan groeien. De tong kan slapper worden. Daardoor kan je peuter onduidelijker gaan praten, bijvoorbeeld slissen.

Speen- en duimzuigen afleren

Het is verstandig om vanaf de leeftijd van 1 jaar je kind het zuigen af te wennen.

Tip 1: Speen, geen vinger of duim

Geef je kind een speen wanneer hij het eerste jaar iets zoekt om op te zuigen. Hiermee voorkom je het zuigen op vinger of duim. Probeer je kind te leren dat hij niet altijd een speen nodig heeft. Dit kan door de speen niet steeds aan te bieden.

Tip 2: Zuigen vroeg afleren

Het is verstandig om vanaf de leeftijd van 1 jaar je kind het zuigen af te wennen. Kies hiervoor een rustige periode voor je kind en jezelf.

Tip 3: Lege mond

Haal de speen of duim bij je kind uit de mond, wanneer hij hiermee in slaap is gevallen. Sluit daarna voorzichtig de mond.

Tip 4: Afleren begint overdag

Start het afwennen van zuigen overdag, op de momenten dat je kind het meest zuigt. Overdag kun je je kind namelijk goed afleiden van het zuigen. Dit kan bijvoorbeeld door je kind even op schoot te nemen of een spelletje te doen.

Tip 5: In bed later afleren

Wen het zuigen in bed als laatste af. Dit is vaak het moeilijkste moment om niet meer te zuigen.

Tip 6: Geen speen aanbieden

Bied je kind geen speen aan wanneer hij gaat slapen. Doe dit ook niet wanneer hij 's nachts wakker wordt.

Tip 7: Pleister om duim of vinger

Je kunt je kind helpen door bijvoorbeeld een pleister om de duim te doen. Een vingerpoppetje over de duim schuiven werkt ook goed.

Tip 8: Afspraken over gebruik

Met een peuter kun je afspreken wanneer hij de speen nog mag gebruiken of mag duimen. Maak afspraken over hoe je het zuigen verder afbouwt.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je ook terecht bij je consultatiebureau.

(75 218 beoordelingen)
Terug naar boven