Wil jouw baby niet in zijn/haar eigen bedje slapen?

Als je baby niet zelfstandig in slaap kan vallen is dat erg vermoeiend. Bij sommige baby's kan het wat langer duren voor ze zelf inslapen. Je kunt dit je baby aanleren. Voordat je er mee gaat starten moet je er zelf (en eventueel je partner) klaar voor zijn. In het begin zal het veel geduld en energie van je vragen om het consequent vol te houden.

Tip 1: Slaappatroon ontwikkelen

Eén van de eerste uitdagingen is je pasgeboren baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme. Vanaf de eerste dag kun je dingen doen om het je baby makkelijk te maken om in te slapen. En hierdoor een goed slaappatroon te ontwikkelen.

Tip 2: Wakker in bed leggen

Zorg dat de babykamer een prettige plaats is om te slapen. Deze plaats is goed geventileerd, rookvrij en heeft een constante kamertemperatuur. Zorg voor een stevige matras, geen kussen en kleed je baby niet te warm. Doe de gordijnen dicht en leg je baby wakker in bed.

Tip 3: Breng baby tot rust

Als je baby huilt, breng hem/haar dan tot rust door even over het bolletje te aaien. Blijf een minuutje bij hem/haar. En daarna te zeggen dat hij/zij moet gaan slapen. Praat zachtjes met je baby en met een kalme stem. Ga niet met hem/haar spelen en neem hem/haar niet uit bed. Doe ’s nachts het licht niet aan. Een speen geven werkt vaak ook kalmerend, maar gebruik dit wel als tijdelijke oplossing. Wordt je kind een latere fase van zijn leven ontroostbaar wakker? Maak je dan geen zorgen.

Tip 4: Probeer te ontspannen

Heb je 10 tot 15 minuten geprobeerd om je baby te kalmeren? Er is niets op tegen om je baby in het bedje te leggen en even te laten huilen. Probeer te ontspannen.

Tip 5: Geef aandacht en geniet

Baby's die vooral aandacht krijgen als ze huilen, leren minder goed om ook op andere manieren te communiceren. Zoek juist ook contact met je baby op momenten dat hij alert en wakker is en NIET huilt. Dat geeft je bovendien de kans om echt van je baby te genieten!

Tip 6: Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf, rust uit en wanneer het kan los elkaar af. Wees realistisch over hoe je kunt functioneren als je gebrek aan slaap hebt. Stel zo nodig je verwachtingen bij als het gaat om het huishouden of andere zaken.

(4284 12354 beoordelingen)
Terug naar boven