Lekker slapen... Wat schaf je aan?

Bij het kopen van slaapspullen voor een baby is het belangrijk om te bedenken of ze veilig zijn. Het grootste risico voor je baby is dat hij/zij het te warm krijgt. Hierdoor kan je baby steeds opnieuw uitgeademde lucht indemen.

Baby’s kunnen op een bepaald moment omrollen tijdens het rollen. Ze kunnen bekneld raken of niet goed meer ademen doordat ze met hun gezichtje ergens tegenaan liggen. Veilig beddengoed helpt ook om wiegendood te voorkomen.

Tip 1: Stabiele wieg

Kies je voor een wieg? Zorg er dan voor dat deze stabiel is en niet schommelt. Je baby ligt daardoor rustig en kan niet omrollen. Dunne stof aan de zijkant is veilig. Als je baby daar tegenaan rolt, kan hij/zij nog goed adem halen. Je baby is aan een bedje toe als hij/zij probeert overeind te komen. Gebruik bij een tweeling twee aparte wiegen.

Tip 2: Kinderbedje met spijlen

Gebruik een kinderbedje met spijlen. De afstand tussen de spijlen moet 4,5 tot 6,4 cm zijn. Laat je kind niet in een hangmat, reiswieg of wandelwagen met gesloten bak slapen.

Tip 3: Stevig babymatras

Een babymatras moet stevig en vlak zijn en zo min mogelijk ruimte laten met de bedrand. De bovenlaag moet niet helemaal afsluitbaar zijn. Bijvoorbeeld zoals dit is bij een waterdicht zeiltje. Wees voorzichtig met de aankoop van matrassen die gemaakt zijn in landen buiten Europa. Zeker als deze matrassen niet zijn getest op voor baby’s gevaarlijke stoffen. Kies ook geen matrasje dat behandeld is met stoffen tegen muggen of huisstofmijt.

Tip 4: Dekbed of kussen

Gebruik geen dekbedje of hoofdkussen. Maar gebruik lakens, dekens, een molton en een hydrofiel luier om het bedje op te maken. Je baby kan onder een dekbedje verstrikt raken of met het hoofdje in het kussen weg zinken. Hierdoor kan je kindje het benauwd krijgen of last krijgen van warmtestuwing.

Tip 5: Kruik en kruikezak

Gebruik alleen een kruik als je kindje moeite heeft zich op temperatuur te houden. Of bij extreem koud weer. Gebruik dan een warmwaterkruik die goed in orde is samen met een kruikezak.

Meer slaaptips voor baby's

- Heeft jouw baby slaapproblemen?

- Heeft jouw baby nog geen goed slaappatroon?

- Wil jouw baby niet in zijn eigen bedje slapen?

(2641 7796 beoordelingen)
Terug naar boven