Bij het kopen van slaapspullen voor een baby is het belangrijk om te bedenken of ze veilig zijn. Het grootste risico voor je baby is dat hij/zij het te warm krijgt. Hierdoor kan je baby steeds opnieuw uitgeademde lucht indemen.
Baby’s kunnen op een bepaald moment omrollen tijdens het rollen. Ze kunnen bekneld raken of niet goed meer ademen doordat ze met hun gezichtje ergens tegenaan liggen. Veilig beddengoed helpt ook om wiegendood te voorkomen.
Kies je voor een wieg? Zorg er dan voor dat deze stabiel is en niet schommelt. Je baby ligt daardoor rustig en kan niet omrollen. Dunne stof aan de zijkant is veilig. Als je baby daar tegenaan rolt, kan hij/zij nog goed adem halen. Je baby is aan een bedje toe als hij/zij probeert overeind te komen. Gebruik bij een tweeling twee aparte wiegen.
Gebruik een kinderbedje met spijlen. De afstand tussen de spijlen moet 4,5 tot 6,4 cm zijn. Laat je kind niet in een hangmat, reiswieg of wandelwagen met gesloten bak slapen.
Een babymatras moet stevig en vlak zijn en zo min mogelijk ruimte laten met de bedrand. De bovenlaag moet niet helemaal afsluitbaar zijn. Bijvoorbeeld zoals dit is bij een waterdicht zeiltje. Wees voorzichtig met de aankoop van matrassen die gemaakt zijn in landen buiten Europa. Zeker als deze matrassen niet zijn getest op voor baby’s gevaarlijke stoffen. Kies ook geen matrasje dat behandeld is met stoffen tegen muggen of huisstofmijt.
Gebruik geen dekbedje of hoofdkussen. Maar gebruik lakens, dekens, een molton en een hydrofiel luier om het bedje op te maken. Je baby kan onder een dekbedje verstrikt raken of met het hoofdje in het kussen weg zinken. Hierdoor kan je kindje het benauwd krijgen of last krijgen van warmtestuwing.
Gebruik alleen een kruik als je kindje moeite heeft zich op temperatuur te houden. Of bij extreem koud weer. Gebruik dan een warmwaterkruik die goed in orde is samen met een kruikezak.
- Heeft jouw baby slaapproblemen?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemGezond eten met je kind?Het kan echt leuk en makkelijk zijn. Als ouder wil je..
Bekijk agenda itemWeet jij al waar je voor kiest: borst- of flesvoeding? Tijdens je zwangerschap..
Bekijk agenda itemDit webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 1-4 jaar.Je..
Bekijk agenda itemMisschien herken je het wel: je probeert alle ballen in de lucht te houden terwijl..
Bekijk agenda item