Hoe gebruik je de (fop)speen?

Veel baby’s hebben na het voeden nog behoefte om te zuigen (op een speen). Vaak laat de moeder het kind nog even op haar pink zuigen, maar als dat niet voldoende is, wordt al gauw de fopspeen gegeven. Voor jonge baby’s kan een speen helpen om troost te bieden of een gevoel van geborgenheid te geven.

Een speen is op zich niet erg, maar gebruik het als een tijdelijk hulpmiddel. Het geven van de speen kan namelijk snel een hardnekkige gewoonte worden. Daarom volgen hier een vijftal tips om verstandig met een fopspeen om te gaan:

Tip 1: Geen noodzaak, geen speen

Geef een speen niet zomaar, zonder noodzaak. Kijk of je baby ook zelf in slaap kan komen of uit zichzelf tot rust komt.

Tip 2: Troost met een knuffel

Probeer je baby te troosten door het bij je te nemen en te knuffelen. Kijk naar jezelf: wat is prettiger, troost door iets lekkers, of door een arm om je heen?

Tip 3: Na de babytijd geen speen

Het is aan te bevelen om de speen na de babytijd niet meer te gebruiken. Langdurig gebruik van de speen heeft nadelige gevolgen voor de bouw van de kaak, het gebit en voor de taal/spraakontwikkeling. De echte zuigbehoefte verdwijnt tussen 6 en 12 maanden, dat is dus de goede tijd om af te wennen. Daarna wordt het een stuk lastiger.

Tip 4: Het gebruik afbouwen

Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.

Tip 5: Alleen bij het inslapen

Is je baby heel erg gehecht aan de speen, dan kun je er voor kiezen om de speen wel te laten gebruiken bij het inslapen. Als je baby goed slaapt kun je de speen uit het mondje halen.

Nog een tip over het speengebruik

- Speen leren afbouwen bij peuters

(3215 9289 beoordelingen)
Terug naar boven