Onrustige baby's hebben vaak een slecht slaappatroon. Ze kunnen zich moeilijk overgeven aan de slaap en worden steeds vaker door de ouder in slaap geholpen. Als ze slapen zijn het vaak korte hazenslaapjes. Herken je dit bij je baby? Begin dan met rust, regelmaat en prikkelreductie.
Inbakeren is een goed hulpmiddel om de onrust bij het (in)slapen weg te nemen en om langer door te slapen. Je baby wordt daarbij door twee doeken begrensd, waardoor hij/zij in lichaamsbewegingen wordt beperkt. Zo voorkom je dat je baby ongecontroleerd armen en benen beweegt en zich daarmee wakker houdt. Je baby kan zich zo beter aan de slaap overgeven.
Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel om te komen tot een eigen regelmatig slaap- en waakpatroon, waarbij het kind voldoet in de eigen drink-, speel- en slaapbehoefte. Inbakeren gebeurt alleen tijdens de slaapmomenten. Na het slapen verwijder je de doeken. Als je baby een regelmatig slaappatroon heeft ontwikkeld, kun je na 6 tot 8 weken het inbakeren weer afbouwen.
Laat, voordat je met inbakeren begint, je baby door een arts van het consultatiebureau onderzoeken. De arts moet andere oorzaken voor het huilen dan onrust en afwijkingen waardoor je niet mag inbakeren uitsluiten. Baby's met een heupafwijking mogen bijvoorbeeld niet worden ingebakerd. Je mag je baby ook niet inbakeren bij koorts, een luchtweginfectie en de eerste 24 uur na een vaccinatie.
Laat de verpleegkundige van het consultatiebureau voordoen hoe je je baby inbakert. De doeken moeten op de juiste manier omgedaan worden voor het gewenste effect. In plaats van twee losse doeken kun je ook een kant en klare inbakerdoek gebruiken, bijvoorbeeld de Pacco. Laat je door je consultatiebureau adviseren over de soort doek. Lang niet alles is geschikt. Lees meer over veilig inbakeren.
Als je met inbakeren begint, geef dan niet te snel op. Je baby zal zich in het begin misschien verzetten tegen de doeken. Als het inbakeren, altijd in combinatie met rust en regelmaat, op de juiste manier wordt toegepast, zie je waarschijnlijk na enkele dagen resultaat. Het is nodig om ongeveer 6 weken achter elkaar in te bakeren. De baby heeft dan tijd om te wennen aan de regelmaat in het patroon. Stop je te snel, dan bereik je het tegenovergestelde effect. Gebruik als handleiding het boekje 'Inbakeren brengt rust' erbij. Als je na drie dagen geen verandering merkt, of het huilen zelfs toeneemt, ga dan in ieder geval terug naar je consultatiebureau.
Je kunt je baby in principe inbakeren in de leeftijd tussen 0 en 6 maanden. Daarna wordt de kans op omrollen groter. En dat is gevaarlijk, omdat je baby ingebakerd niet op zijn armpjes kan steunen en minder gemakkelijk weer naar de rug kan draaien.
- Start niet meer met inbakeren vanaf de vierde maand
- Stop met het inbakeren wanneer je kind begint te draaien
- Stop het inbakeren als je kind 6 maanden oud is
Start met afbouwen na ongeveer 7 tot 8 weken inbakeren. Je kunt in één keer de doeken vervangen door een passende slaapzak (met mouwtjes voor een begrensd gevoel). Of stapsgewijs afbouwen door bijvoorbeeld eerst een armpje uit de doeken te doen en als dat goed gaat een volgend armpje. Begin met afbouwen bij het beste slaapje. Neem de tijd voor het afbouwen. Je baby is immers gewend geraakt aan de doeken.
Bron: Inbakeren brengt rust, Ria Blom sept 2005, De Bakermat
Voor meer informatie over inbakeren kun je terecht bij het consultatiebureau.
Meer lezen? "Regelmaat en inbakeren. Voorkomen en verhelpen van huilen en onrust", 240 blz. 8e druk, augustus 2008. Uitgever: Christofoor
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item