Alle baby’s huilen zo nu en dan. Huilen is nu eenmaal de enige manier waarop je baby duidelijk kan maken dat hij/zij zich niet prettig voelt. Het geluid van een huilende baby is moeilijk te negeren, zeker voor ouders. Ze doen van alles om hun baby te kalmeren. Dat is een natuurlijke reactie die ervoor zorgt dat baby’s een gevoel van basisveiligheid ontwikkelen.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je baby huilt, zoals honger, oververmoeidheid, last van krampjes of een vieze luier. Na verloop van tijd leren de meeste ouders onderscheid maken in soorten huilen van hun baby. Na de eerste drie maanden gaan baby’s minder huilen en ook op andere manieren communiceren. De piek van het huilen ligt bij ongeveer zes weken. Een baby huilt dan gemiddeld 2 uur en 45 minuten per dag.
In een huildagboek kun je bijhouden hoeveel jouw baby huilt. Laat je ingevulde huildagboek nakijken door de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau voor een advies op maat.
Soms lukt het niet om je baby te troosten. Je hebt van alles geprobeerd, maar niks lijkt echt te helpen. De volgende tips kunnen houvast geven.
Baby’s die veel huilen blijken het beste te gedijen bij rust en regelmaat en een vaste volgorde van gebeurtenissen. Bijvoorbeeld slapen - wakker worden - direct voeden - samen spelen - alleen spelen - slapen. Probeer deze vaste volgorde vast te houden en houd het aantal prikkels beperkt.
Leg je baby bij de eerste tekenen van vermoeidheid in bed. Tekenen van vermoeidheid zijn:
Houd je baby niet te lang wakker. Dit zijn gemiddelde tijden dat een baby wakker kan zijn inclusief een voeding:
Als je 10 tot 15 minuten hebt geprobeerd om je baby te kalmeren, is er niets op tegen om je baby in zijn bedje te leggen en even te laten huilen. Het is normaal dat een kind een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen/huilen. Gun je baby die tijd en ga niet elke keer kijken. Je baby laat dan in de meeste gevallen het volgende horen: jengelen; hard huiltje, stil; jengelen, hard huiltje, stil etc. Van het ene op het andere moment valt je baby vervolgens in slaap. Als je dit moeilijk vindt, probeer dan te ontspannen.
Baby’s die vooral aandacht krijgen als ze huilen, leren minder goed om ook op andere manieren te communiceren. Zoek juist ook contact met je baby op momenten dat hij alert en wakker is en NIET huilt. Dat geeft je bovendien de kans om echt van je baby te genieten!
Vergeet niet om contact te maken met je baby. Praat met hem/haar, vertel wat je met je baby gaat doen, waar je je baby naar ziet kijken, hoe je je voelt etc. Je baby is heel gevoelig voor de manier waarop je iets zegt. Zo leert hij je kennen en vertrouwen. Zorg er voor dat je gezichtsuitdrukking klopt bij je gevoel. Ga bijvoorbeeld niet gemaakt vrolijk doen. Je baby voelt aan dat dat niet klopt en kan hierdoor onzeker worden. Beter is het om als je zelf verdrietig bent dit ook gewoon te zeggen. Een hoge stem nodigt je baby uit tot het maken van contact. Een lage stem gebruik je als je het contact wilt afsluiten, bijvoorbeeld als je je baby naar bed brengt.
- Herken de huilklanken van je baby op babytaal.
- Vraag op het consultatiebureau voor meer info.
- Lees de Informatiefolder voor ouders van baby’s die veel huilen.
- Bekijk onderstaande video van groterworden.nl:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item