Je baby slaapt veel, zowel overdag als 's nachts. Daarom is een veilige slaapomgeving heel belangrijk. Hieronder vind je in het kort de belangrijkste tips.
Leg je baby altijd op de rug te slapen. Slapen op de buik is een van de belangrijkste risicofactoren voor wiegendood. Leg je baby daarom nooit op de buik te slapen. Ook niet bij uitzondering, bijvoorbeeld als hij/zij hevig huilt of ontroostbaar is. Leg wel het hoofdje van je baby afwisselend naar links en rechts. Op deze manier voorkom je een voorkeurshouding.
Houd je baby rookvrij. Roken tijdens je zwangerschap is slecht voor moeder en kind. De kans dat je kind gezondheidsklachten krijgt, is groter als je rookt. Rook niet binnen, maar liever ook niet buiten. Zelfs als je alleen maar buiten rookt, neem je bepaalde schadelijke stoffen mee naar binnen. Het beste is dan ook om te stoppen met roken.
Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed:
- Dekbedjes zijn vaak te warm voor je baby. Daarnaast liggen dekbedjes los, waardoor je baby gemakkelijk hieronder kan komen.
- Het advies is het bedje strak en kort op te maken met een laken en een dekentje. Dit wil zeggen dat de voetjes van je baby vrij dicht tegen het voeteneinde liggen, het beddengoed tot aan de schouder. Op deze manier kan je baby nooit helemaal onder het beddengoed komen.
- Wordt er een deken in een dekbedhoes gebruikt? Let dan op of de deken en de dekbedhoes goed aansluiten (dekentje even groot als de dekbedhoes), het geheel goed past en goed in te stoppen is.
- De eerste twee jaar kan je wel een babyslaapzak gebruiken. Let bij de aanschaf van de babyslaapzak op de grootte van hoofd- en armsgaten.
Leg je baby te slapen in een wieg of bedje. De veiligste slaapplek voor een baby is zijn eigen wieg of bedje. Liefst het eerste half jaar zo dicht mogelijk bij het bed van de ouders of houd de slaapkamerdeuren open.
Zorg dat je baby het niet te warm heeft. Met name het eerste half jaar hebben baby’s moeite om hun lichaamstemperatuur te regelen. Hun lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door factoren als zon, verwarming, buitentemperatuur en kleding. De beste temperatuur voor een babykamer is 15-18 graden Celsius.
Zorg voor een veilig bed en een veilige omgeving:
- Plaats het ledikant of wiegje niet vlak naast de verwarming. Je baby kan het te warm krijgen of zich branden.
- Zorg voor goede ventilatie, door bijvoorbeeld het raam open te zetten van de babykamer wanneer je baby beneden is.
Maak je baby nooit vast aan de wieg of het bedje. Er gebeuren (dodelijke) ongelukken met het vastleggen van kinderen in bed. Dit kan zowel met zelf bedachte methodes (riem door armsgaten) als met speciaal daarvoor bestemde producten.
Geef je baby geen medicijnen waar het slaperig van wordt. Overleg altijd met je huisarts.
Zorg voor voldoende rust en regelmaat/voorspelbaarheid. Zorg ervoor dat je baby elke dag ongeveer het zelfde patroon van eten en slapen heeft. Reizen, drukke visites, logeerpartijen enzovoort brengen een baby gemakkelijk van slag. Het slaapritme van de baby kan verstoord raken.
Geef bij voorkeur borstvoeding en gebruik zo nodig een fopspeen. Borstvoeding kan het risico op wiegendood verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Dit geldt ook voor het gebruik van een fopspeen.
Zorg voor een veilige situatie wanneer de baby wakker is:
- Laat een baby in de box niet alleen als hij begint met op zijn buik te draaien en nog niet terug kan draaien. Hij kan dan in moeilijkheden komen.
- Kies veilig speelgoed in de box zonder snoer of koord en geen kussen.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDit webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 1-4 jaar...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemSocial media is een leuke manier van contact hebben en niet meer uit het leven..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item