Eén van de eerste uitdagingen is je pasgeboren baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme. Vanaf de eerste dag kun je je baby helpen om makkelijker in te slapen en slaapproblemen te voorkomen. En daardoor een goed slaappatroon te laten ontwikkelen. Elke baby wordt ‘s nachts een paar keer wakker. Belangrijk is dan ook dat je baby leert om zelf weer in slaap te vallen als dat gebeurt.
In de eerste drie maanden heeft je baby een onregelmatig slaappatroon. Dit bestaat uit veel korte slaapjes, verdeeld over de dag en de nacht. Tussen de drie en zes maanden ontwikkelt je baby meer regelmaat in het slaappatroon. Hij/zij slaapt langer en blijft tussendoor langer wakker. De slaap is dieper en je baby is moeilijker wakker te maken.
Rond de zes maanden slaapt de helft van de baby's 's nachts ongeveer zes uur achter elkaar door. Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan is hij/zij meestal overdag drie tot vier uur wakker. Rond de 9 maanden proberen ze zelfs als ze moe zijn wakker te blijven. Nieuwe dingen leren, zoals gaan kruipen, kan effect hebben op het slaapritme.
Zorg dat de babykamer een prettige plaats is om te slapen. Deze plaats is goed geventileerd, met een constante temperatuur, rookvrij en tevens veilig. Maak de wieg ‘kort’ op. Leg je baby met de voetjes vlak bij de onderkant van de wieg. Zodat hij/zij zich niet onder het beddengoed kan wriemelen. Doe altijd het licht uit en de gordijnen dicht als je baby moet slapen.
Werk aan een regelmatig slaappatroon, met een opeenvolging van vaste gebeurtenissen. Zoals slapen - wakker zijn - gevoed worden - samen spelen - alleen spelen - slapen enz. Als je eenmaal dat ritme hebt ontwikkeld, houd dan die regelmaat vast. Vermijd dat je deze volgorde verstoord.
Leg je baby overdag bij de eerste slaapsignalen in bed. Slaapsignalen zijn:
Zie je niet goed wanneer je kind moe wordt? Gebruik dan onderstaand overzicht om te bepalen hoe lang je baby wakker kan zijn. Het is namelijk erg belangrijk dat je baby niet oververmoeid raakt. Een baby die te moe is wordt onrustig, prikkelbaar, valt moeilijk in slaap en wordt snel weer wakker.
Hoe lang kan je baby wakker zijn:
0-2 weken: 30-45 minuten
2-6 weken: 45-60 minuten
7-12 weken: 60-75 minuten
3-5 maand: 1,5 uur
Leg je baby wakker in bed. Het is belangrijk dat hij/zij leert in slaap te vallen zonder jouw hulp. Valt je baby in slaap tijdens het voeden? Stop dan met de voeding en leg hem/haar zonder wakker te maken in bed. Probeer de volgende keer voeding en in slaap vallen te scheiden. Dit doe je door een ritme te ontwikkelen waarbij je aansluitend aan het wakker worden voedt.
Wacht en luister als je baby wakker wordt. Ga je meteen kijken? Dan kan dit je baby eerder wakker maken in plaats van dat hij/zij weer tot rust komt. Probeer wel te reageren voordat je baby overstuur raakt.
Ontwikkel 's avonds een vast ritueel voor het slapen gaan. Doe vooraf rustige dingen die weinig prikkels geven. Leg je baby in de wieg, doe het licht uit en de gordijnen dicht (ook overdag!) en praat op zachte toon. Zeg welterusten en ga de kamer uit voordat je baby in slaap valt. Als je eenmaal een bepaald ritueel hebt, doe het dan tijdens elk slaapje op dezelfde manier.
Na zes maanden is het eigenlijk niet langer nodig je baby ’s nachts te voeden. Je kunt nu besluiten om hier mee te stoppen. De eerste maanden heeft je baby misschien hulp nodig om hieraan te wennen. Hij/zij zal ’s nachts wakker worden. Het kan kalmerend zijn om hem/haar zachtjes te strelen of op het ruggetje te kloppen. Zuigen op een fopspeen kan je baby ook helpen om tot rust te komen.
Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars over de ontwikkeling van je baby.
13 januari 2025: Webinar Baby's en slaappatronen
12 februari 2025: Webinar Een relaxte baby, hoe dan?!
Of volg de online cursus 'Kijk wat je baby zegt'. Deze gratis online cursus volg je waar een wanneer je wilt.
Voor meer informatie kun je terecht bij het consultatiebureau of bij LOES.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item