Eén van de eerste uitdagingen is je pasgeboren baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme. Vanaf de eerste dag kun je je baby helpen om makkelijker in te slapen en slaapproblemen te voorkomen. En daardoor een goed slaappatroon te laten ontwikkelen. Elke baby wordt ‘s nachts een paar keer wakker. Belangrijk is dan ook dat je baby leert om zelf weer in slaap te vallen als dat gebeurt.
In de eerste drie maanden heeft je baby een onregelmatig slaappatroon. Dit bestaat uit veel korte slaapjes, verdeeld over de dag en de nacht. Tussen de drie en zes maanden ontwikkelt je baby meer regelmaat in het slaappatroon. Hij/zij slaapt langer en blijft tussendoor langer wakker. De slaap is dieper en je baby is moeilijker wakker te maken.
Rond de zes maanden slaapt de helft van de baby's 's nachts ongeveer zes uur achter elkaar door. Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan is hij/zij meestal overdag drie tot vier uur wakker. Rond de 9 maanden proberen ze zelfs als ze moe zijn wakker te blijven. Nieuwe dingen leren, zoals gaan kruipen, kan effect hebben op het slaapritme.
Zorg dat de babykamer een prettige plaats is om te slapen. Deze plaats is goed geventileerd, met een constante temperatuur, rookvrij en tevens veilig. Maak de wieg ‘kort’ op. Leg je baby met de voetjes vlak bij de onderkant van de wieg. Zodat hij/zij zich niet onder het beddengoed kan wriemelen. Doe altijd het licht uit en de gordijnen dicht als je baby moet slapen.
Werk aan een regelmatig slaappatroon, met een opeenvolging van vaste gebeurtenissen. Zoals slapen - wakker zijn - gevoed worden - samen spelen - alleen spelen - slapen enz. Als je eenmaal dat ritme hebt ontwikkeld, houd dan die regelmaat vast. Vermijd dat je deze volgorde verstoord.
Leg je baby overdag bij de eerste slaapsignalen in bed. Slaapsignalen zijn:
Zie je niet goed wanneer je kind moe wordt? Gebruik dan onderstaand overzicht om te bepalen hoe lang je baby wakker kan zijn. Het is namelijk erg belangrijk dat je baby niet oververmoeid raakt. Een baby die te moe is wordt onrustig, prikkelbaar, valt moeilijk in slaap en wordt snel weer wakker.
Hoe lang kan je baby wakker zijn:
0-2 weken: 30-45 minuten
2-6 weken: 45-60 minuten
7-12 weken: 60-75 minuten
3-5 maand: 1,5 uur
Leg je baby wakker in bed. Het is belangrijk dat hij/zij leert in slaap te vallen zonder jouw hulp. Valt je baby in slaap valt tijdens het voeden? Stop dan met de voeding en leg hem/haar zonder wakker te maken in bed. Probeer de volgende keer voeding en in slaap vallen te scheiden. Dit doe je door een ritme te ontwikkelen waarbij je aansluitend aan het wakker worden voedt.
Wacht en luister als je baby wakker wordt. Ga je meteen kijken? Dan kan dit je baby eerder wakker maken in plaats van dat hij/zij weer tot rust komt. Probeer wel te reageren voordat je baby overstuur raakt.
Ontwikkel 's avonds een vast ritueel voor het slapen gaan. Doe vooraf rustige dingen die weinig prikkels geven. Leg je baby in de wieg, doe het licht uit en de gordijnen dicht, (ook overdag!) en praat op zachte toon. Zeg welterusten en ga de kamer uit voordat je baby in slaap valt. Als je eenmaal een bepaald ritueel hebt, doe het dan tijdens elk slaapje op dezelfde manier.
Na zes maanden is het eigenlijk niet langer nodig je baby ’s nachts te voeden. Je kunt nu besluiten om hier mee te stoppen. De eerste maanden heeft je baby misschien hulp nodig om hieraan te wennen. Hij/zij zal ’s nachts wakker worden. Het kan kalmerend zijn om hem/haar zachtjes te strelen of op het ruggetje te kloppen. Zuigen op een fopspeen kan je baby ook helpen om tot rust te komen.
Voor meer informatie kun je terecht bij het consultatiebureau of bij Loes.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item