Om met het speelgoed aan te laten sluiten bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind is het goed te weten welk speelgedrag bij welke leeftijd past. Voor baby’s is bijvoorbeeld speelgoed geschikt waarvoor het zijn/haar zintuigen moet gebruiken. Baby’s maken een snelle ontwikkeling door. Van een pasgeboren kindje dat vooral voeding, slaap en geborgenheid nodig heeft, tot een brabbelende dreumes die de wereld wil ontdekken door te kruipen en alles te onderzoeken. Spelen met je kind helpt een goede band op te bouwen en de ontwikkeling te ondersteunen.
Lees ook meer over speelgoed dat geschikt is voor een baby van 0-6 maand.
Door je baby veel liggend, zowel op de rug als de buik, te laten spelen wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Een speeltje dat net buiten bereik ligt, lokt reiken uit. Daar komt rollen en kruipen uit voort en optrekken tot staan. Je baby ontdekt de omgeving door zich te verplaatsen, en alles wat het tegenkomt af te tasten met handen en mond. Heel veel uitproberen.
Je baby heeft nog geen begrip van gevaar en gehoorzamen. Als ouder/verzorger moet je dan ook grenzen bepalen voor wat veilig en verantwoord is.
Je baby ligt nu minder in bed. Een rustige eigen plek als basis om uit te rusten en alles van afstand te bekijken is minstens zo belangrijk als op onderzoek uitgaan. Geborgenheid is te voelen in de box of op schoot.
Liedjes met passende bewegingen worden interessant. De meeste baby’s maken een periode van eenkennigheid door. Kiekeboe-spelletjes helpen hierbij. Herhaling en voorspelbaarheid versterken een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Bij een speel-o-theek kun je speelgoed lenen. Door speelgoed te lenen kun je eerst kijken of je kind er mee speelt, voordat je het zelf in de winkel koopt. Ook kun je lenen voor de afwisseling van speelgoed voor je kind.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item