Welk speelgoed is geschikt voor een baby van 0-6 maand?

Welk speelgoed kun je als ouder aanschaffen voor je baby als deze tot zes maanden oud is? Baby’s maken immers een snelle ontwikkeling door en hebben steeds voor ander speelgoed interesse. Van een pasgeboren kindje dat vooral voeding, slaap en geborgenheid nodig heeft, tot een brabbelende dreumes die de wereld wil ontdekken door te kruipen en alles te onderzoeken. 

Baby 0 - 6 maanden - Ontwikkelingsfase en spelen

Baby’s maken kennis met onze wereld en doen dat met al hun zintuigen, met hun hele lijfje. Het mooiste speelgoed is aandacht. Luisteren naar stemmen leidt tot het herkennen van vertrouwde personen: het begin van een mogelijke hechting. Dit kan ook door liedjes zingen en praten met je baby. Het kijken naar mensen en bewegingen, aangeraakt worden, luisteren naar zachte, hoge klanken, sabbelen, en simpelweg aanwezig zijn zijn allemaal belangrijk. Na een aantal maanden begint een baby heel bewust bewegingen te volgen en doet pogingen om naar voorwerpen te grijpen.

Tip 1: Contact, aandacht en ruimte

Bij baby’s zijn de momenten van bewust met iets bezig zijn nog kort, hooguit 10 minuten. Naast de belangrijke contact en aandacht momenten is het aan te raden om een baby vanaf de eerste maanden al korte momenten zich zelf te laten vermaken. Hiermee krijgt hij/zij de ruimte krijgt om ook alleen te leren spelen.

Tip 2: Doseer het speelgoed

Door het doseren van de hoeveelheid speelgoed/ knuffels in de box of op het speelkleed, voorkom je dat de baby overprikkelt raakt. In de eerste maanden zijn twee of drie speeltjes tegelijk genoeg.

Speelgoedtips:

  • Voelen: stoffen beestjes, lappen
  • Bewegen: enkelbelletje, activity-center, speelkleed
  • Luisteren: muziekdoosje, liedjes, rijmpjes, herkenbare melodietjes of harp/viool/pianomuziek, versjesboek met wiegeliedjes
  • Kijken: onbreekbaar spiegeltje, mobiel, kartonnen boekjes, bromtol
  • Grijpen en slaan: speeltjes in bad, eendje, babygym, kinderwagenslinger, rammelaar, duikelaar, rammelarmband
  • In de mond stoppen: bijtring, rammelaar, toeter, speelgoed van natuurlijk materiaal

Speel-o-theek
Bij een speel-o-theek kun je speelgoed lenen. Door speelgoed te lenen kun je eerst kijken of je kind er mee speelt, voordat je het zelf in de winkel aanschaft. Daarnaast kun je lenen voor de afwisseling.

Lees hier meer over speelgoed dat geschikt is voor een baby van 6-12 maand.

Misschien vind je deze tips ook interessant:

Hoe breng jij beweging in de dag van je kind?

(3140 9173 beoordelingen)
Terug naar boven