Welk speelgoed kun je als ouder aanschaffen voor je baby als deze tot zes maanden oud is? Baby’s maken immers een snelle ontwikkeling door en hebben steeds voor ander speelgoed interesse. Van een pasgeboren kindje dat vooral voeding, slaap en geborgenheid nodig heeft, tot een brabbelende dreumes die de wereld wil ontdekken door te kruipen en alles te onderzoeken.
Baby’s maken kennis met onze wereld en doen dat met al hun zintuigen, met hun hele lijfje. Het mooiste speelgoed is aandacht. Luisteren naar stemmen leidt tot het herkennen van vertrouwde personen: het begin van een mogelijke hechting. Dit kan ook door liedjes zingen en keuvelen met je baby. Kijken naar mensen en beweging, aangeraakt worden, luisteren naar zachte hoge klanken, sabbelen, erbij zijn. Na een aantal maanden begint een baby heel bewust bewegingen te volgen en doet pogingen om naar voorwerpen te grijpen.
Bij baby’s zijn de momenten van bewust met iets bezig zijn nog kort, hooguit 10 minuten. Naast de belangrijke contact en aandacht momenten is het aan te raden om een baby vanaf de eerste maanden al korte momenten zich zelf te laten vermaken. Hiermee krijgt hij/zij de ruimte krijgt om ook alleen te leren spelen.
Door het doseren van de hoeveelheid speelgoed/ knuffels in de box of op het speelkleed, voorkom je dat de baby overprikkelt raakt. In de eerste maanden zijn twee of drie speeltjes tegelijk genoeg.
Speelgoedtips:
Speel-o-theek
Bij een speel-o-theek kun je speelgoed lenen. Door speelgoed te lenen kun je eerst kijken of je kind er mee speelt, voordat je het zelf in de winkel aanschaft. Daarnaast kun je lenen voor de afwisseling.
Lees hier meer over speelgoed dat geschikt is voor een baby van 6-12 maand.
Misschien vind je deze tips ook interessant:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda itemAanmelden kan alleen via Nationale ouderavond NIX18. Hoe ga je als ouder het..
Bekijk agenda itemDeze cursus is voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar..
Bekijk agenda item