Overstrekt jouw baby zich? Of is er sprake van spanning? Goed vasthouden helpt je kindje als het onrustig of gespannen is. Stevig vastpakken geeft steun en vermindert het (over)strekken van je baby en daarmee spanning in zijn/haar lijfje. Te voorzichtig oppakken kan je baby laten schrikken, net als onverwachte en lichte aanrakingen.
Benader je baby niet van achteren maar juist van voren, zo kan hij/zij je zien aankomen.
Geef je baby de kans om geregeld de natuurlijke vertrouwde ronde houding aan te nemen zoals hij/zij die in de baarmoeder had. Dit kan in het bedje, op schoot of in een draagdoek.
Bij het aanleggen voor de borstvoeding/flesvoeding stuur je het hoofdje van je baby door steun aan zijn/haar rug en schouders te geven. Duw het hoofdje niet naar de tepel maar geef je baby de kans om zelf een ronde houding aan te nemen waarbij ook het nekje ontspannen is.
Trek je baby niet op aan zijn/haar armen en pak hem/haar bij het dragen niet alleen bij hoofd en voeten beet. Ondersteun het hele lichaam, dan voelt je baby zich geborgen. Dit kun je tijdens het dragen doen door de schouders en billen van je baby te steunen.
Rol bij het luier verwisselen je baby via het bekken opzij. Verwissel de luier en rol je baby terug. Optrekken aan beide voeten of benen maakt dat je baby zich (over)strekt en afzet. Probeer dit te voorkomen.
Maak een lichte draai tussen de schouders en het bekken van je baby als je hem/haar op schoot neemt of vast houdt. De beweging lijkt op de beweging die je zelf met je romp maakt als je omkijkt. Deze lichte draai kan de spanning in het lijfje van je baby doorbreken en vermindert onrust en strekbewegingen zoals overstrekken.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item