Is jouw baby gespannen en overstrekt hij/zij zich?

Overstrekt jouw baby zich? Of is er sprake van spanning? Goed vasthouden helpt je kindje als het onrustig of gespannen is. Stevig vastpakken geeft steun en vermindert het (over)strekken van je baby en daarmee spanning in zijn/haar lijfje. Te voorzichtig oppakken kan je baby laten schrikken, net als onverwachte en lichte aanrakingen.

Tip 1: Benader van voren

Benader je baby niet van achteren maar juist van voren, zo kan hij/zij je zien aankomen.

Tip 2: Natuurlijke houding

Geef je baby de kans om geregeld de natuurlijke vertrouwde ronde houding aan te nemen zoals hij/zij die in de baarmoeder had. Dit kan in het bedje, op schoot of in een draagdoek.

Tip 3: Ontspannen nek

Bij het aanleggen voor de borstvoeding/flesvoeding stuur je het hoofdje van je baby door steun aan zijn/haar rug en schouders te geven. Duw het hoofdje niet naar de tepel maar geef je baby de kans om zelf een ronde houding aan te nemen waarbij ook het nekje ontspannen is.

Tip 4: Ondersteun hele lichaam

Trek je baby niet op aan zijn/haar armen en pak hem/haar bij het dragen niet alleen bij hoofd en voeten beet. Ondersteun het hele lichaam, dan voelt je baby zich geborgen. Dit kun je tijdens het dragen doen door de schouders en billen van je baby te steunen.

Tip 5: Voorkom overstrekken

Rol bij het luier verwisselen je baby via het bekken opzij. Verwissel de luier en rol je baby terug. Optrekken aan beide voeten of benen maakt dat je baby zich (over)strekt en afzet. Probeer dit te voorkomen.

Tip 6: Minder strekbewegingen

Maak een lichte draai tussen de schouders en het bekken van je baby als je hem/haar op schoot neemt of vast houdt. De beweging lijkt op de beweging die je zelf met je romp maakt als je omkijkt. Deze lichte draai kan de spanning in het lijfje van je baby doorbreken en vermindert onrust en strekbewegingen zoals overstrekken.

Meer LOES tips:

- Voorkom het schudden van je kindje
- Huilt je baby veel?

(3075 8948 beoordelingen)
Terug naar boven