Is jouw baby eenkennig?

De meeste baby’s hebben een fase waarbij ze angstig en terughoudend reageren op onbekende mensen. Ze willen niet meer zomaar van hun ouders gescheiden worden. Dit noemen we ‘scheidingsangst’.

Je kindje kan zich uiten door huilen, schreeuwen of zich aan je vastklampen. Het is normaal gedrag dat past bij de sociale ontwikkeling en verdwijnt vaak weer rond de tweede verjaardag. Baby’s en jonge kinderen die naar de crèche gaan ,zijn er aan gewend dat hun ouders komen en gaan, en dat ze door meerdere volwassenen verzorgd worden. Zij vertonen vaak minder scheidingsangst.

Tip 1: Besteed aandacht

Besteed tijd en aandacht aan je kindje. Kinderen kunnen beter omgaan met nieuwe uitdagingen als ze veel warme, zorgzame en plezierige ervaringen met hun ouders hebben.

Tip 2: Beperk scheidingen

Beperk het aantal scheidingen. Als je thuis bent, blijf dan zoveel mogelijk bij je kindje in de buurt tijdens dagelijkse activiteiten. Praat tegen je kindje, zodat hij/zij weet dat je er bent. Probeer niet ongemerkt de kamer uit te glippen. 

Tip 3: Bouw contact op

Laat je familie en vrienden weten dat je kindje in deze fase zit. Stel voor dat ze het contact langzaam opbouwen door te lachen, te praten of speelgoed aan te bieden. Dwing je kind niet om door iemand vastgehouden te worden. Dit kan de situatie verergeren. 

Tip 4: Laat je kind wennen

Geef je kindje de tijd om aan anderen te wennen. Laat hem/haar bij jou in de buurt blijven. Neem vertrouwde spulletjes mee naar vreemde plaatsen, zoals een dekentje of een knuffel. 

Tip 5: Blijf rustig

Blijf rustig als je kindje overstuur is. Hij/zij heeft dan juist behoefte aan zelfverzekerde ouders. Door kalm met hem/haar om te gaan laat je voelen dat de situatie veilig is.

Voor meer informatie kun je terecht bij het consultatiebureau of bij Loes.

(2862 8347 beoordelingen)
Terug naar boven