Hoe stimuleer je de ontwikkeling van je baby

Baby’s hebben een veilige en stimulerende omgeving nodig. Ze ontdekken de wereld door te proeven, ruiken, luisteren en kijken. Als je naar je baby kijkt en hem of haar vertelt wat er gebeurt, bevorder je de taal en de verstandelijke ontwikkeling van je baby. Je baby leert doordat je dingen herhaalt en vindt dat vaak ook heel leuk.

Tip 1: Neem de tijd

De eerste weken vormen een belangrijke periode voor de emotionele band met je baby. Neem de tijd om naar je baby te kijken, te praten en hem of haar aan te raken en vast te houden. Als je baby iets nieuws doet zoals lachen of grijpen naar dingen, reageer dan enthousiast. Stimuleer je baby met knuffels, complimentjes en aanmoedigingen, waardoor je baby merkt dat hij of zij het goed doet.

Tip 2: Praten

Praten met je baby is heel belangrijk. Praten zorgt voor een gevoel van voorspelbaarheid en geborgenheid. Baby’s voelen feilloos aan of wat er gezegd wordt overeenkomt met wat je voelt, ook al begrijpen ze je niet letterlijk!

Een goede manier van praten met je baby is het imiteren van zijn of haar geluidjes. Daarnaast kun je ook goed benoemen wat je met hem of haar gaat doen (denk aan: aankleden, verschonen, etc.) of de emotie die je bij je baby ervaart. Door veel met je baby te praten, stel je hem of haar steeds opnieuw gerust. Daarnaast hoort je baby herhaaldelijk dezelfde woorden. Woorden die veel worden gehoord, zal hij of zij eerder herhalen.

Tip 3: Kijken

Geef je baby dingen om naar te kijken. In de eerste maanden is je baby vooral geïnteresseerd in dingen die glimmen, helder en kleurig zijn. Maak de omgeving van je baby interessant om naar te kijken. Hang een mobiel boven de box of maak speelgoed vast aan het frame. Zorg er wel voor dat het veilig is. Als je baby groter wordt zal hij/zij dingen pakken en in de mond stoppen. Baby’s vinden het ook leuk om naar zichzelf te kijken in de spiegel.

Tip 4: Wipstoeltje

Rond de drie maanden hebben baby’s wat meer controle over hun nek. Ze vinden het leuk om te zien wat er om hen heen gebeurt, bijvoorbeeld vanuit een wipstoeltje.

Tip 5: (Veilige) voorwerpen

Rond de vier maanden grijpen baby’s naar dingen. Geef veilige voorwerpen die hij of zij kan aanraken en ontdekken en die veilig in de mond kunnen worden gestoken. De eigen handjes zijn ook interessant. Rond de vijf maanden ontdekken baby’s hun tenen. Laat je baby met zijn of haar blote voetjes spelen als hij of zij wakker is.

Tip 6: Geluiden

Laat je kind verschillende geluiden horen. Zo leert je baby dingen over taal, ritme, gevaar, emoties en dingen die om hem of haar heen gebeuren. Stimuleer dit door met je baby te praten en speelgoed met muziek of een rammelaar te geven.

Tip 7: Proeven

Laat je kind dingen proeven en voelen met de mond. Zorg dat je kind niets kan pakken dat giftig, scherp of klein is. De mond van een baby is heel gevoelig. Door te voelen en te zoeken met de tong leren baby’s de wereld om hen heen te begrijpen. Stop daarom niet langdurig een speen in zijn of haar mond.

Tip 8: Andere houding 

Als je baby zijn of haar hoofd omhoog kan houden (vanaf 6 weken), leg hem of haar dan soms op de buik. Zo krijgt je kind een nieuwe kijk op de wereld. Als je baby groter is kun je hem of haar op de buik op de grond leggen net buiten bereik van het speelgoed. Dit stimuleert je baby hier naar toe te bewegen. Op de buik liggen en bewegen kost veel energie. Doe dit voor korte periodes en blijf bij je baby.

Tip 9: Lekker naar buiten

Neem je baby mee naar buiten voor een wandelingetje of naar de winkel. Vertel wat je ziet, hoort, voelt en ruikt en wijs dingen aan.

Misschien vind je deze tips ook interessant:

 

(3166 9313 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven