Hoe stimuleer je de ontwikkeling van je baby

Baby’s hebben een veilige en stimulerende omgeving nodig. Ze ontdekken de wereld door te proeven, ruiken, luisteren en kijken. Als je naar je baby kijkt en hem/haar vertelt wat er gebeurt, bevorder je de taal en de verstandelijke ontwikkeling van je baby. Je baby leert doordat je dingen herhaalt en vindt dat vaak ook heel leuk.

Tip 1

De eerste weken vormen een belangrijke periode voor de emotionele band met je baby. Neem de tijd om naar je baby te kijken, te praten en hem/haar aan te raken en vast te houden. Als je baby iets nieuws doet zoals lachen of grijpen naar dingen, reageer dan enthousiast. Stimuleer je baby met knuffels, complimentjes en aanmoedigingen, waardoor je baby merkt dat hij/zij het goed doet.

Tip 2

Je baby herkent jouw stem al als hij/zij nog heel klein is. Praat in korte zinnetjes en maak geluidjes of zing. Bijvoorbeeld tijdens het verschonen, het in bad doen of het autorijden. Als je baby ouder is, benoem dan de dingen in zijn/haar omgeving. Hoe meer verschillende woorden kinderen horen, hoe beter ze de woorden leren begrijpen en gebruiken.

Tip 3

Geef je baby dingen om naar te kijken. In de eerste maanden is je baby vooral geïnteresseerd in dingen die glimmen, helder en kleurig zijn. Maak de omgeving van je baby interessant om naar te kijken. Hang een mobiel boven de box of maak speelgoed vast aan het frame. Zorg er wel voor dat het veilig is. Als je baby groter wordt zal hij/zij dingen pakken en in de mond stoppen. Baby’s vinden het ook leuk om naar zichzelf te kijken in de spiegel.

Tip 4

Rond de drie maanden hebben baby’s wat meer controle over hun nek. Ze vinden het leuk om te zien wat er om hen heen gebeurt, bijvoorbeeld vanuit een wipstoeltje.

Tip 5

Rond de vier maanden grijpen baby’s naar dingen. Geef veilige voorwerpen die hij/zij kan aanraken en ontdekken en die veilig in de mond kunnen worden gestoken. De eigen handjes zijn ook interessant. Rond de vijf maanden ontdekken baby’s hun tenen. Laat je baby met zijn/haar blote voetjes spelen als hij/zij wakker is.

Tip 6

Laat je kind verschillende geluiden horen. Zo leert je baby dingen over taal, ritme, gevaar, emoties en dingen die om hem/haar heen gebeuren. Stimuleer dit door met je baby te praten en speelgoed met muziek of een rammelaar te geven.

Tip 7

Laat je kind dingen proeven/voelen met de mond. Zorg dat je kind niets kan pakken dat giftig, scherp of klein is. De mond van een baby is heel gevoelig. Door te voelen en te zoeken met de tong leren baby’s de wereld om hen heen te begrijpen. Stop daarom niet langdurig een speen in zijn/haar mond.

Tip 8

Als je baby zijn/haar hoofd omhoog kan houden (vanaf 6 weken), leg hem/haar dan soms op de buik. Zo krijgt je kind een nieuwe kijk op de wereld. Als je baby groter is kun je hem/haar op de buik op de grond leggen net buiten bereik van het speelgoed. Dit stimuleert je baby hier naar toe te bewegen. Op de buik liggen en bewegen kost veel energie. Doe dit voor korte periodes en blijf bij je baby.

Tip 9

Neem je baby mee naar buiten voor een wandelingetje of naar de winkel. Vertel wat je ziet, hoort, voelt en ruikt en wijs dingen aan.

Lees ook:

Welk speelgoed is geschikt voor een baby van 0-6 maand

Welk speelgoed is geschikt voor een baby van 6-12 maand
 

(2670 7941 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven