Baby’s hebben een veilige en stimulerende omgeving nodig. Ze ontdekken de wereld door te proeven, ruiken, luisteren en kijken. Als je naar je baby kijkt en hem/haar vertelt wat er gebeurt, bevorder je de taal en de verstandelijke ontwikkeling van je baby. Je baby leert doordat je dingen herhaalt en vindt dat vaak ook heel leuk.
De eerste weken vormen een belangrijke periode voor de emotionele band met je baby. Neem de tijd om naar je baby te kijken, te praten en hem/haar aan te raken en vast te houden. Als je baby iets nieuws doet zoals lachen of grijpen naar dingen, reageer dan enthousiast. Stimuleer je baby met knuffels, complimentjes en aanmoedigingen, waardoor je baby merkt dat hij/zij het goed doet.
Je baby herkent jouw stem al als hij/zij nog heel klein is. Praat in korte zinnetjes en maak geluidjes of zing. Bijvoorbeeld tijdens het verschonen, het in bad doen of het autorijden. Als je baby ouder is, benoem dan de dingen in zijn/haar omgeving. Hoe meer verschillende woorden kinderen horen, hoe beter ze de woorden leren begrijpen en gebruiken.
Geef je baby dingen om naar te kijken. In de eerste maanden is je baby vooral geïnteresseerd in dingen die glimmen, helder en kleurig zijn. Maak de omgeving van je baby interessant om naar te kijken. Hang een mobiel boven de box of maak speelgoed vast aan het frame. Zorg er wel voor dat het veilig is. Als je baby groter wordt zal hij/zij dingen pakken en in de mond stoppen. Baby’s vinden het ook leuk om naar zichzelf te kijken in de spiegel.
Rond de drie maanden hebben baby’s wat meer controle over hun nek. Ze vinden het leuk om te zien wat er om hen heen gebeurt, bijvoorbeeld vanuit een wipstoeltje.
Rond de vier maanden grijpen baby’s naar dingen. Geef veilige voorwerpen die hij/zij kan aanraken en ontdekken en die veilig in de mond kunnen worden gestoken. De eigen handjes zijn ook interessant. Rond de vijf maanden ontdekken baby’s hun tenen. Laat je baby met zijn/haar blote voetjes spelen als hij/zij wakker is.
Laat je kind verschillende geluiden horen. Zo leert je baby dingen over taal, ritme, gevaar, emoties en dingen die om hem/haar heen gebeuren. Stimuleer dit door met je baby te praten en speelgoed met muziek of een rammelaar te geven.
Laat je kind dingen proeven/voelen met de mond. Zorg dat je kind niets kan pakken dat giftig, scherp of klein is. De mond van een baby is heel gevoelig. Door te voelen en te zoeken met de tong leren baby’s de wereld om hen heen te begrijpen. Stop daarom niet langdurig een speen in zijn/haar mond.
Als je baby zijn/haar hoofd omhoog kan houden (vanaf 6 weken), leg hem/haar dan soms op de buik. Zo krijgt je kind een nieuwe kijk op de wereld. Als je baby groter is kun je hem/haar op de buik op de grond leggen net buiten bereik van het speelgoed. Dit stimuleert je baby hier naar toe te bewegen. Op de buik liggen en bewegen kost veel energie. Doe dit voor korte periodes en blijf bij je baby.
Neem je baby mee naar buiten voor een wandelingetje of naar de winkel. Vertel wat je ziet, hoort, voelt en ruikt en wijs dingen aan.
Lees ook:
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item