Heeft jouw baby een voorkeurshouding?

Met een voorkeurshouding wordt bedoeld dat een baby het hoofd steeds naar dezelfde kant draait. Bewegen en het wisselen van houding is goed voor baby’s. Het bevordert het contact tussen jou en je kind en het is goed voor zijn/haar ontwikkeling. Als je baby beide kanten van het lichaam gebruikt en het hoofd naar beide kanten draait, kun je een voorkeurshouding voorkomen.

Tip 1

Leg je baby als hij/zij wakker is een paar keer per dag op de buik met de onderarmen naar voren. Doordat je baby wil rondkijken oefent hij/zij met het optillen van zijn/haar hoofd. Blijf bij je kindje als het op de buik ligt. Als hij/zij in slaap valt, leg hem/haar dan op de rug.

Tip 2

Hang het speelgoed in de wieg of de box niet boven het hoofd van de baby. Hang het boven de buik of afwisselend links of rechts van hem/haar.

Tip 3

Neem je baby tijdens de verzorging recht voor je of verzorg hem/haar afwisselend vanaf de rechter- of linkerkant. Je laat je baby ervaren wat “recht” is door hem/haar van voren te benaderen.

Tip 4

Houd rekening met de plaats van het bedje en de box ten opzichte van het licht, draai het zo nodig af en toe om. Baby’s draaien hun hoofd graag naar het licht het is daarom niet goed voor de houding als het licht steeds van dezelfde kant komt.

Tip 5

Neem je baby bij flesvoeding zo op schoot dat hij/zij afwisselend het hoofd naar links en rechts moet draaien om bij de fles te kunnen.

Tip 6

Als je baby al een voorkeurshouding heeft, stimuleer dan de andere kant van zijn/haar lichaam. Verleid je baby met speeltjes om het hoofdje naar de andere kant te draaien. Doe dit ook tijdens de voeding. Probeer als je baby slaapt het hoofdje naar de andere kant te draaien. Overleg ook altijd even met het consultatiebureau om erger te voorkomen.

 Lees ook de folders: "Mijn baby heeft een voorkeurshouding.. Wat nu? “ en "Hoe voorkomt u een voorkeurshouding bij uw baby?"

Of bekijk onderstaande de video (Bron Groterworden.nl)

(1637 4820 beoordelingen)

Terug naar boven