Met een voorkeurshouding wordt bedoeld dat een baby het hoofd steeds naar dezelfde kant draait. Bewegen en het wisselen van houding is goed voor baby’s. Het bevordert het contact tussen jou en je kind en het is goed voor zijn/haar ontwikkeling. Als je baby beide kanten van het lichaam gebruikt en het hoofd naar beide kanten draait, kun je een voorkeurshouding voorkomen.
Leg je baby als hij/zij wakker is een paar keer per dag op de buik met de onderarmen naar voren. Doordat je baby wil rondkijken oefent hij/zij met het optillen van zijn/haar hoofd. Blijf bij je kindje als het op de buik ligt. Als hij/zij in slaap valt, leg hem/haar dan op de rug.
Hang het speelgoed in de wieg of de box niet boven het hoofd van de baby. Hang het boven de buik of afwisselend links of rechts van hem/haar.
Neem je baby tijdens de verzorging recht voor je of verzorg hem/haar afwisselend vanaf de rechter- of linkerkant. Je laat je baby ervaren wat 'recht' is door hem/haar van voren te benaderen.
Houd rekening met de plaats van het bedje en de box ten opzichte van het licht, draai het zo nodig af en toe om. Baby’s draaien hun hoofd graag naar het licht het is daarom niet goed voor de houding als het licht steeds van dezelfde kant komt.
Neem je baby bij flesvoeding zo op schoot dat hij/zij afwisselend het hoofd naar links en rechts moet draaien om bij de fles te kunnen. Lees ook de tips als jouw baby een flesweigeraar is?
Als je baby al een voorkeurshouding heeft, stimuleer dan de andere kant van zijn/haar lichaam. Verleid je baby met speeltjes om het hoofdje naar de andere kant te draaien. Doe dit ook tijdens de voeding. Probeer als je baby slaapt het hoofdje naar de andere kant te draaien. Overleg ook altijd even met het consultatiebureau om erger te voorkomen.
Of bekijk onderstaande de video van Groter Worden
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item