Hoofdbonken komt veel voor bij kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot ongeveer 3 jaar. Het gaat vaak vanzelf over en het komt bijna altijd ‘goed’. Vaak is het een periode heel erg, en wordt het daarna weer minder. Hoofdbonken kan best heftig zijn voor ouders om mee te maken.
De meeste kinderen bonken met hun hoofd rond het slapengaan. Het is een manier om een troostend en kalmerend effect van aanraking en beweging te krijgen. Het hoofdbonken bij het slapengaan heeft niets te maken met het hoofdbonken van een kind dat overdag kwaad of gefrustreerd is. Hoofdbonken kun je eerder zien als een ritueel of een soort tic, net als duimzuigen, nagelbijten, of plukjes haar draaien. En tics zijn over het algemeen een uiting van spanning. Soms zie je daarom een toename in het bonken vlak voordat het kind een nieuwe stap in zijn ontwikkeling zet.
Je kunt er weinig aan doen om het hoofdbonken te voorkomen, maar je kunt wel een aantal aanpassingen doen om het bonken te verzachten of het geluid te dempen.
Dit kun je doen door:
• de spijlen van het bed te bekleden met gewatteerde stof;
• je kind in een campingbed te laten slapen, waardoor het bonken minder effectief wordt;
• ervoor te zorgen dat het bed niet tegen de muur staat en dat het bed op een zachte ondergrond staat.
Als het hoofdbonken niet vanzelf over gaat of als er aantoonbare spanning, frustratie of angst schuilgaat achter het bonken neem dan contact op met het consultatiebureau. Zij helpen je graag verder.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemGezond eten met je kind?Het kan echt leuk en makkelijk zijn. Als ouder wil je..
Bekijk agenda item