Bonkt jouw baby met zijn/haar hoofdje?

Hoofdbonken komt veel voor bij kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot ongeveer 3 jaar. Het gaat vaak vanzelf over en het komt bijna altijd ‘goed’. Vaak is het een periode heel erg, en wordt het daarna weer minder. Hoofdbonken kan best heftig zijn voor ouders om mee te maken.

De meeste kinderen bonken met hun hoofd rond het slapengaan. Het is een manier om een troostend en kalmerend effect van aanraking en beweging te krijgen. Het hoofdbonken bij het slapengaan heeft niets te maken met het hoofdbonken van een kind dat overdag kwaad of gefrustreerd is. Hoofdbonken kun je eerder zien als een ritueel of een soort tic, net als duimzuigen, nagelbijten, of plukjes haar draaien. En tics zijn over het algemeen een uiting van spanning. Soms zie je daarom een toename in het bonken vlak voordat het kind een nieuwe stap in zijn ontwikkeling zet.

Tips:

Je kunt er weinig aan doen om het hoofdbonken te voorkomen, maar je kunt wel een aantal aanpassingen doen om het bonken te verzachten of het geluid te dempen.

Dit kun je doen door:
• de spijlen van het bed te bekleden met gewatteerde stof;
• je kind in een campingbed te laten slapen, waardoor het bonken minder effectief wordt;
• ervoor te zorgen dat het bed niet tegen de muur staat en dat het bed op een zachte ondergrond staat.

Als het hoofdbonken niet vanzelf over gaat of als er aantoonbare spanning, frustratie of angst schuilgaat achter het bonken neem dan contact op met het consultatiebureau. Zij helpen je graag verder.

Andere tips voor jouw baby

 

(2728 7838 beoordelingen)
Terug naar boven