Scheiden is een moeilijke beslissing die vaak genomen wordt na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar en kunnen verschillend reageren wanneer hun ouders gaan scheiden. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor. Als ouder wil je dat je kind zo min mogelijk last krijgt van de scheiding. Wanneer en hoe vertel je de kinderen over de scheiding?
Als jullie definitief hebben besloten te gaan scheiden en niet meer bij elkaar blijven wonen.
Wanneer de afspraken, tussen jullie, duidelijk zijn zoals; co-ouderschap, wie is verzorgende ouder, verhuizen of blijven wonen, omgangsregeling, afspraken tijdens vakanties en verjaardagen.
Hiermee voorkom je dat de kinderen lang in angst en onzekerheid verkeren over hun toekomst.
Kies een moment en een plek waar kinderen zich op hun gemak voelen. Vertel het samen aan je kinderen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Om misverstanden te voorkomen vertel het nieuws aan alle kinderen op het zelfde tijdstip. Vertel dat jullie uit elkaar gaan en dit ook samen hebben besloten.
Let erop dat jullie evenveel vertellen. Een ouder die in het gesprek stil of emotioneel is trekt de aandacht van de kinderen. Hierdoor kunnen de kinderen boos worden op deze ouder, die volgens hen de ouder is die wil scheiden.
Vertel in duidelijke taal, waarom jullie uit elkaar gaan en dat de scheiding niet hun schuld is. Betrek de kinderen niet in de scheiding en in het conflict. Vertel niet jouw kant van het verhaal waarom jullie gaan scheiden. Doe dit ook niet na het gezamenlijke gesprek met de kinderen. Maar geef aan dat jullie altijd hun ouders blijven en allebei veel van hen houden. En dit ook altijd blijven doen.
Praat niet negatief over de andere ouder. Reageer begrijpend op de reactie van de kinderen. Herhaal wat ze zeggen en geef aan dat hun gevoel goed of onterecht is.
Zeg dat ze het ook aan vriendinnen/vrienden mogen vertellen.
Houd gezinsgewoontes in stand, zoals vaste rituelen slapen of eten, dit geeft zekerheid en veiligheid voor de kinderen.
Wees als vertrekkende ouder voorbereid op negatieve reacties. Laat ze boos en verdrietig zijn als het nodig is en toon begrip. Blijf zelf, hoe moeilijk ook, rustig en steun je kinderen op emotionele momenten. Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Naar schatting gaat 10% van de scheidingen met ernstige conflicten gepaard. De negatieve effecten daarvan zijn voor kinderen aanzienlijk. Voor deze groep kinderen zijn er verschillende programma’s ontwikkeld. Programma’s waar ze leren omgaan met de scheiding en de gevolgen daarvan.
Kijk bij: www.kiesvoorhetkind.nl en www.villapinedo.nl.
Of bekijk meer Loes-tips:
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item