Loopt je relatie niet lekker? Hoe los je dat op voor de kinderen?

In elke relatie kan het wel eens niet lekker lopen. Vaak zijn deze problemen goed op te lossen door er met elkaar over te praten. Dit is niet altijd eenvoudig vooral als emoties een rol spelen.

Daarbij komt nog dat we een goed voorbeeld voor onze kinderen willen zijn.

Als kinderen meemaken dat ouders vaak ruzie hebben is de kans groot dat ze het gedrag nadoen. Vooral als ze zelf een conflict hebben. Loes geeft tips die je kunnen helpen.

Tip 1

Kies een rustig en geschikt moment om met je partner te praten. Sommige zaken zijn beter om zonder kinderen erbij te bespreken.

Tip 2

Maak duidelijk aan je partner waaraan je je ergert en leg uit waarom. Leg uit wat dat met je gevoel doet. Bijvoorbeeld: “ik merk dat ik…” of: “Ik voel me daarbij…”.

Zo kom je minder beschuldigend over en vergroot de kans dat de ander je standpunt eerder wilt begrijpen.

Tip 3

Blijf bij het onderwerp en haal niet allerlei dingen erbij. Het schept verwarring en het kan dan eerder overgaan in een echte ruzie.

Tip 4

Luister goed naar elkaar.

Dat betekent dat als de ander praat, je niet al in gedachten bezig bent om te bedenken wat je daarna wilt zeggen. Dat betekent ook dat je de ander niet moet onderbreken om jezelf steeds te verdedigen. Als je echt luistert naar de ander, dan hoor je eerder wat het probleem is.

Tip 5

Stel vragen.

Richt je niet alleen op wie er wel en niet gelijk heeft maar vraag ook verduidelijking. Hierdoor laat je merken dat je je partner echt probeert te begrijpen.

Tip 6

Blijf rustig.

Als de ander boos en geïrriteerd is en jij doet er een schepje bovenop? Dan kunnen de emoties alleen maar erger worden.

Tip 7

Gebruik zo nodig een time out.

Als de spanning en de emoties te hoog oplopen is het beter het gesprek af te breken. Je praat dan  verder als jullie weer wat rustiger zijn geworden.

Tip 8

Zeg het als je ongelijk hebt.

Vooral als emoties een rol spelen kan het moeilijk zijn je fouten te erkennen en de ander gelijk te geven. Maar daarmee geef je wel het goede voorbeeld en zal de ander je gemakkelijker volgen. Je komt dan uiteindelijk sneller tot een gemeenschappelijke oplossing.

Tip 9

Zoek samen naar oplossingen.

Als je alle twee naar een oplossing wilt zoeken dan is dat al een stap in de goede richting. Doe voorstellen en houdt daarbij rekening met de wensen van jullie beide.

Blijven er toch spanningen en komen jullie er samen niet uit? Zoek dan deskundige hulp.

De huisarts kan je helpen of verwijzen. Of neem contact op met een professional van jouw wijkteam of bel met het zorgloket van je gemeente waar je terecht kunt met je vraag.

Kijk bij:

http://www.loes.nl/contact/nuttige-instanties/

(414 1241 beoordelingen)

Terug naar boven