Hoe zorg je voor gezellige feestdagen met je samengestelde gezin?

Ze staan vaak voor de deur, de feestdagen. Soms vraag je je af hoe je deze dagen zo plezierig mogelijk viert met een samengesteld gezin. Begrijpelijk is dat zowel ouders als kinderen deze bijzondere dagen graag samen door willen brengen. Houd rekening met de beleving van de kinderen. Loes geeft tips:

Tip 1: Maak op tijd afspraken

Bedenk ruim van tevoren wanneer en waar en bij wie de kinderen de feestdagen doorbrengen. Maak hier afspraken over met je ex, huidige partner en de kinderen en leg deze afspraken zo nodig vast. Dit voorkomt strijd tijdens de feestdagen.

Tip 2: Heb respect voor elkaar

Heb respect voor elkaars feestgewoontes en rituelen en houd daar zoveel mogelijk rekening mee. Laat je kind bijvoorbeeld een spelletje meenemen wat het gewend is te doen met kerst.

Tip 3: Houd structuur aan

De dagen zijn gezellig, maar kunnen bij kinderen ook voor onrust en spanning zorgen. Houd hier rekening mee door zoveel mogelijk de bestaande structuur aan te houden. Vaste tijden van eten, naar bed gaan, bedrituelen, etc.

Tip 4: Kijk door andere ogen

Probeer ook door de ogen van je kind te kijken. Is er voldoende ruimte voor ontspanning? Het is fijn en belangrijk dat je kind thuis ook wat aan kan rommelen en tijd voor zichzelf heeft. Probeer hier rekening mee te houden door niet alles vol te plannen.

Tip 5: Bespreek cadeaus

Maak afspraken over de cadeautjes die jullie met kerst willen geven. Om ‘pijnlijke’ misverstanden te voorkomen. Het belang van jullie kind staat hierin voorop. Het is voor een kind moeilijk te begrijpen waarom de andere kinderen in het samengestelde gezin meer of minder krijgen. Helemaal voorkomen kun je dit misschien niet, praat er dan over met je kind (afhankelijk van de leeftijd).

Tip 6: Bereid je voor op verdriet

Bedenk dat juist de feestdagen er voor kunnen zorgen dat onverwerkt verdriet naar boven kan komen. Dit kan voor een terugval zorgen.

Tip 7: Ga samen aan de slag

Als de invulling van de feestdagen helder is, bespreek dan wat je met elkaar kunt doen. Bijvoorbeeld samen een kerstdiner samenstellen en allemaal een eigen gerechtje maken.

Tip 8: Zorg voor jezelf

Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen!

Samengesteld gezin?

Lees meer over een samengesteld gezin: kenmerken en tips.

(5866 17290 beoordelingen)
Terug naar boven