Ze staan vaak voor de deur, de feestdagen. Soms vraag je je af hoe je deze dagen zo plezierig mogelijk viert met een samengesteld gezin. Begrijpelijk is dat zowel ouders als kinderen deze bijzondere dagen graag samen door willen brengen. Houd rekening met de beleving van de kinderen. Loes geeft tips:
Bedenk ruim van tevoren wanneer en waar en bij wie de kinderen de feestdagen doorbrengen. Maak hier afspraken over met je ex, huidige partner en de kinderen en leg deze afspraken zo nodig vast. Dit voorkomt strijd tijdens de feestdagen.
Heb respect voor elkaars feestgewoontes en rituelen en houd daar zoveel mogelijk rekening mee. Laat je kind bijvoorbeeld een spelletje meenemen wat het gewend is te doen met kerst.
De dagen zijn gezellig, maar kunnen bij kinderen ook voor onrust en spanning zorgen. Houd hier rekening mee door zoveel mogelijk de bestaande structuur aan te houden. Vaste tijden van eten, naar bed gaan, bedrituelen, etc.
Probeer ook door de ogen van je kind te kijken. Is er voldoende ruimte voor ontspanning? Het is fijn en belangrijk dat je kind thuis ook wat aan kan rommelen en tijd voor zichzelf heeft. Probeer hier rekening mee te houden door niet alles vol te plannen.
Maak afspraken over de cadeautjes die jullie met kerst willen geven. Om ‘pijnlijke’ misverstanden te voorkomen. Het belang van jullie kind staat hierin voorop. Het is voor een kind moeilijk te begrijpen waarom de andere kinderen in het samengestelde gezin meer of minder krijgen. Helemaal voorkomen kun je dit misschien niet, praat er dan over met je kind (afhankelijk van de leeftijd).
Bedenk dat juist de feestdagen er voor kunnen zorgen dat onverwerkt verdriet naar boven kan komen. Dit kan voor een terugval zorgen.
Als de invulling van de feestdagen helder is, bespreek dan wat je met elkaar kunt doen. Bijvoorbeeld samen een kerstdiner samenstellen en allemaal een eigen gerechtje maken.
Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen!
Lees meer over een samengesteld gezin: kenmerken en tips.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item