Hoe houd je je relatie goed als ouders?

Kinderen geven je veel. Het is fantastisch om samen een gezin te vormen. Toch kan alle zorg ook erg op je relatie drukken. Je richt je beiden op de verzorging van je kinderen. Daardoor richten jullie je minder op elkaar. Je moet soms meer moeite doen om het samen ook goed te houden. Jullie gezin valt of staat bij de relatie die je samen hebt.

Hoe kan je een team vormen met je partner en elkaar steunen? Hoe kan je ondanks de drukte die een gezin met zich meebrengt aandacht voor elkaar houden? Loes geeft tips:

Tip 1: Geef je behoefte aan

Geef aan bij je partner waar je behoefte aan hebt. Probeer vanuit jezelf te praten. Bijvoorbeeld; “ik zou het fijn vinden als we het naar bed brengen van de kinderen kunnen verdelen”. In plaats van “jij kan ook wel een keer wat meer uit jezelf doen”. Als je vanuit ‘jij’ praat, voelt de ander zich snel aangevallen. Als je duidelijk vanuit jezelf zegt wat je anders wilt, is de kans groter dat er iets verandert.

Tip 2: Blijf kritisch op jezelf

Blijf kritisch naar je eigen houding binnen je relatie. Er kan veel ten goede veranderen als je daar zelf mee begint. We neigen vaak om de oplossing van een probleem bij een ander neer te leggen. Iets geven wat je zelf graag wilt hebben, kan een manier zijn om een positieve invloed uit te oefenen op je relatie. Denk aan; aandacht hebben voor elkaar, attent zijn of complimenten geven.

Tip 3: Plan tijd voor elkaar

Plan tijd voor elkaar in. Vaak kost het veel moeite om oppas te vinden voor alle sociale verplichtingen. Veel stellen vinden het lastig om weer een beroep op iemand te doen. Zeker wanneer het niet echt nodig lijkt. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Op de lange termijn is jullie relatie namelijk het belangrijkst. Jullie relatie is de basis van het gezin.

Tip 4: Steun elkaar in alles

Steun elkaar. Zowel in de opvoeding als in andere gebeurtenissen. Val elkaar niet af.  Door bijvoorbeeld tegenover de kinderen iets wel toe te staan wat de ander net heeft ‘verboden’. Doe je dat wel, dan zeg je eigenlijk; je hoeft papa of mama niet serieus te nemen. Het is goed mogelijk dat je het niet met elkaar eens bent. Bespreek dat met elkaar als er geen kinderen bij zijn.

Tip 5: Geef positieve aandacht

Leg de nadruk op de positieve dingen van je partner. Het is prettig om te horen dat je iets goeds gedaan hebt. Het is ook goed voor de sfeer binnen het gezin, als goede dingen meer aandacht krijgen dan minder goede dingen.

Tip 6: Wees realistisch

Niemand is perfect. Het is onmogelijk om in alle behoeften van elkaar te voorzien. Zorg ervoor dat er ook anderen in je omgeving zijn; met de één kan je enorm lachen en met een ander kan je een goed gesprek hebben. Waarschijnlijk zul je niet altijd alles bij je partner vinden. Kijk vooral naar wat je wel aan elkaar hebt. Hebben jullie kleine kinderen? Besef ook dat de zorg voor kleine kinderen veel energie kost. En dat het hierdoor meer inzet vraagt om er helemaal voor elkaar te zijn.

Tip 7: Zoek op tijd hulp

Zoek op tijd hulp als je er samen niet uit lijkt te komen. Dit kan iemand uit je omgeving zijn maar ook een maatschappelijk werker of een relatie therapeut. Een buitenstaander kan met jullie meekijken waar het mis gaat. Dat kan helpen. Doe dit niet pas als je het niet meer ziet zitten samen. Doe dit als je het nog steeds de moeite waard vindt om er het beste van te maken.

Kijk voor adressen bij: http://www.loes.nl/contact/nuttige-instanties/

(8782 26088 beoordelingen)
Terug naar boven