Je kunt er bewust voor kiezen of het kan je overkomen; je wordt een alleenstaande ouder. Je staat alleen voor de taak om je kind op te voeden. En alles te regelen wat er bij een huishouden komt kijken. Dat is nogal wat! Loes geeft tips voor als je in je eentje de zorg op je neemt. Dit geldt voor één of meerdere kinderen.
Om in je eentje een heel gezin draaiende te houden, heb je nogal wat nodig. Je kunt denken aan het goed kunnen organiseren. Of je flexibel opstellen. Zorg voor een goede agenda. Als je je dagen goed indeelt, zul je zien dat je nog tijd overhoudt. Deze tijd kan je gebruiken om samen met je kind spontaan leuke dingen te doen. Wees niet bang om anderen in te zetten en het jezelf zo iets gemakkelijker te maken!
Je kind begrijpt op jonge leeftijd al dat zijn situatie ‘anders’ is dan bij veel vrienden thuis. Wees daar eerlijk over zonder te zwaar op de hand te zijn. Je kind heeft meer aan een eerlijk verhaal. Als jullie gescheiden zijn, zorg ervoor dat je kind géén negatief beeld krijgt van de ander.
Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat hij contact heeft met mannen en vrouwen. Het is dan ook goed als hij zo nu en dan tijd doorbrengt met een van jouw goede vrienden of vriendinnen. Of met een buurman, buurvrouw, een oom of tante.
Het is belangrijk om je kind niet op te zadelen met jouw zorgen. Hij heeft er niets aan te weten hoe moeilijk jij sommige dingen vindt. Je kind kan zich zorgen gaan maken om jou. Zoek je steun daarom bij een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Of zoek mensen op die hetzelfde meemaken als jij: er zijn allerlei lotgenoten groepen. Zie ook bijvoorbeeld: www.ouderalleen.nl.
Je kind heeft veel meer aan een ouder die zich goed voelt, dan aan eentje die zichzelf helemaal wegcijfert. Denk daarom ook regelmatig aan jezelf en aan je eigen conditie. Doe iets leuks voor jezelf.
Loes geeft meer tips, voor éénoudergezinnen en scheidingen:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda itemAanmelden kan alleen via Nationale ouderavond NIX18. Hoe ga je als ouder het..
Bekijk agenda itemDeze cursus is voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWe weten allemaal dat het voor kinderen belangrijk is om te leren praten over..
Bekijk agenda itemAanmelden is gratis en kan alleen bij ZININ: Loes organiseert - Waar is dat..
Bekijk agenda item