Wat is het RS-virus en hoe herken je het?

In de winter (oktober tot en met maart) heerst elk jaar het zogenaamde RS-virus. Dit is een uitermate besmettelijk virus. Oudere kinderen en volwassenen worden er niet erg ziek van. Bij jonge baby's kan het virus leiden tot een ziekenhuisopname.

Lange termijn gevolgen van infectie met het RS-virus

Na een infectie met het RS-virus herstellen kinderen meestal helemaal. Sommige kinderen kunnen in de eerstvolgende jaren last hebben van een piepende/zagende ademhaling tijdens verkoudheid. Deze verschijnselen hebben niets te maken met blijvende beschadiging of het ontwikkelen van astma.

Meest kwetsbare groepen baby's

Van de baby's is een aantal groepen extra kwetsbaar voor het RS-virus. Zij lopen de meeste kans om na een besmetting met het virus (opnieuw) in het ziekenhuis te belanden.

Het gaat hier om:

  • Baby's jonger dan twee maanden (geboren na augustus), vooral als ze jonger zijn dan zes weken.
  • Te vroeg geborenen (zwangerschapsduur korter dan 36 weken).
  • Te vroeg geborenen met langdurige ademhalingsproblemen na de geboorte.
  • Baby's met een aangeboren hartafwijking.
  • Baby's met verminderde afweer en/of een spierziekte.

Hoe herken je een RS-virus infectie?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Het virus gaat bij voorkeur in de diepste delen van de longen zitten, waardoor er zuurstoftekort ontstaat. Dit geeft aanleiding tot een snelle en moeilijke ademhaling. Hierdoor raakt het kind bij inspanning snel vermoeit en soms uitgeput. Je baby meer tijd nodig heeft om de fles leeg te drinken (langer dan een half uur). Of dat hij/zij de fles laat staan. Tijdens het drinken of andere inspanning kan je baby ook bleek of grauw aanlopen. Als je dit merkt waarschuw dan de huisarts. Vaak is er een ziekenhuisopname nodig om het zuurstoftekort te bestrijden.

Lees ook hoe je de kans op besmetting met het RS-virus kunt verkleinen

Download hier de folder van de GGD over het RS-virus

Voor vragen over het RS-virus kun je terecht bij het consultatiebureau, telefoon: 0900-3338889.

(1877 5472 beoordelingen)

Terug naar boven