In de winter (oktober tot en met maart) heerst elk jaar het zogenaamde RS-virus. Dit is een besmettelijk virus. Oudere kinderen en volwassenen worden er niet erg ziek van. Bij jonge baby's kan het RS-virus leiden tot een ziekenhuisopname.
Na een infectie met het RS-virus herstellen kinderen meestal helemaal. Sommige kinderen kunnen in de eerstvolgende jaren last hebben van een piepende/zagende ademhaling tijdens verkoudheid. Deze verschijnselen hebben niets te maken met blijvende beschadiging of het ontwikkelen van astma.
Van de baby's is een aantal groepen extra kwetsbaar voor het RS-virus. Zij lopen de meeste kans om na een besmetting met het virus (opnieuw) in het ziekenhuis te belanden.
Het gaat hier om:
Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.
Het virus gaat bij voorkeur in de diepste delen van de longen zitten, waardoor er zuurstoftekort ontstaat. Dit geeft aanleiding tot een snelle en moeilijke ademhaling. Hierdoor raakt het kind bij inspanning snel vermoeid en soms uitgeput. Je baby heeft meer tijd nodig om de fles leeg te drinken (langer dan een half uur). Of hij/zij laat de fles staan. Tijdens het drinken of andere inspanning kan je baby ook bleek of grauw aanlopen. Als je dit merkt waarschuw dan de huisarts. Vaak is er een ziekenhuisopname nodig om het zuurstoftekort te bestrijden.
- Kans op besmetting RS-virus verkleinen
- GGD-folder over het RS-virus
- Vijfde en zesde ziekte en waterpokken
- Eczeem
Voor vragen over het RS-virus kun je ook terecht bij GGD Twente Jeugdgezondheid, telefoon: 053 - 487 6670.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item