Wat is het RS-virus en hoe herken je het?

In de winter (oktober tot en met maart) heerst elk jaar het zogenaamde RS-virus. Dit is een besmettelijk virus. Oudere kinderen en volwassenen worden er niet erg ziek van. Bij jonge baby's kan het RS-virus leiden tot een ziekenhuisopname.

Gevolgen lange termijn RS-virus

Na een infectie met het RS-virus herstellen kinderen meestal helemaal. Sommige kinderen kunnen in de eerstvolgende jaren last hebben van een piepende/zagende ademhaling tijdens verkoudheid. Deze verschijnselen hebben niets te maken met blijvende beschadiging of het ontwikkelen van astma.

Meest kwetsbare groepen baby's

Van de baby's is een aantal groepen extra kwetsbaar voor het RS-virus. Zij lopen de meeste kans om na een besmetting met het virus (opnieuw) in het ziekenhuis te belanden.

Het gaat hier om:

  • Baby's jonger dan twee maanden (geboren na augustus), vooral als ze jonger zijn dan zes weken.
  • Te vroeg geborenen (zwangerschapsduur korter dan 36 weken).
  • Te vroeg geborenen met langdurige ademhalingsproblemen na de geboorte.
  • Baby's met een aangeboren hartafwijking.
  • Baby's met verminderde afweer en/of een spierziekte.

Hoe herken je een RS-virus infectie?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Het virus gaat bij voorkeur in de diepste delen van de longen zitten, waardoor er zuurstoftekort ontstaat. Dit geeft aanleiding tot een snelle en moeilijke ademhaling. Hierdoor raakt het kind bij inspanning snel vermoeid en soms uitgeput. Je baby heeft meer tijd nodig om de fles leeg te drinken (langer dan een half uur). Of hij/zij laat de fles staan. Tijdens het drinken of andere inspanning kan je baby ook bleek of grauw aanlopen. Als je dit merkt waarschuw dan de huisarts. Vaak is er een ziekenhuisopname nodig om het zuurstoftekort te bestrijden.

Meer tips over gezondheid:

- Kans op besmetting RS-virus verkleinen
- GGD-folder over het RS-virus
- Vijfde en zesde ziekte en waterpokken
- Eczeem

Voor vragen over het RS-virus kun je ook terecht bij GGD Twente Jeugdgezondheid, telefoon: 053 - 487 6670.

(3379 9858 beoordelingen)
Terug naar boven