In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen de bof, mazelen en kinkhoest. De B van de BMR-prik staat voor de bof, de M voor de mazelen en de K uit de DKTPHib-inentingen staat voor kinkhoest. In dit artikel leggen we je uit wat de bof, mazelen en kinkhoest zijn en hoe je hier als ouder mee kunt omgaan.
Bof is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus.
Ga naar de informatie van de GGD over bof
Wat is mazelen?
Mazelen is een besmettelijke ziekte waarbij je kind vlekjes krijgt. Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. Door het Rijksvaccinatieprogramma komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.
Ga naar de informatie van de GGD over mazelen
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de keel, luchtpijp en neus. Kinkhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie. Ook na vaccinatie kan iemand kinkhoest krijgen, maar dan in een milde vorm.
Ga naar de informatie van de GGD over kinkhoest
Als je kind zich goed voelt kan hij/zij gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Je kind is al besmettelijk voordat duidelijk is dat hij/zij bof/mazelen/kinkhoest heeft. Je kind kan andere kinderen al hebben besmet en daarom helpt thuishouden niet om verspreiding van de ziektes te voorkomen. Informeer wel de leiding of de leerkracht.
Goede hygiëne bij het hoesten helpt om verspreiding van mazelen en de bof te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en vervolgens de handen te wassen. Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor de neus en mond en was hierna je handen. Leer je kind om dit ook te doen.
Het is belangrijk dat kinderen het complete Rijksvaccinatieprogramma volgen. Volwassenen en kinderen die niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen mazelen en contact hebben gehad met een mazelenpatiënt kunnen alsnog worden gevaccineerd. Neem daarvoor contact op met de huisarts of de GGD.
Naast bof, mazelen en kinkhoest kunnen baby's en kinderen andere klachten ondervinden in hun gezondheid. Lees hier meer over bij LOES:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item