Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte en steeds meer kinderen hebben er last van. Allergie is een overgevoeligheidsreactie door het menselijk afweersysteem. De stoffen die zo’n heftige reactie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld gras- en boompollen, huisstofmijten, huisdieren en voedsel. Allergieklachten bij kinderen kunnen zich uiten in eczeem, hooikoorts, astma en/of buikklachten.
Geef je kind als het mogelijk is de eerste zes maanden borstvoeding. Met de borstvoeding geef je je kind extra weerstand mee. Lukt borstvoeding niet, geef dan voeding op basis van partieel hydrolysaat. Bij partieel hydrolysaat zijn de eiwitten in iets kleinere stukjes geknipt, zodat de kans op allergie verkleind wordt. Het is belangrijk om alert te zijn op de volgende klachten: diarree, ontroostbaar huilen, eczeem, buikkrampen, slecht drinken, keel-, neus-, en oor –ontstekingen. Wees extra alert wanneer een combinatie van deze klachten aanwezig is. Meldt deze klachten tijdens een bezoek aan het consultatiebureau.
Begin bij voorkeur met bijvoeding op de leeftijd van zes maanden. Overleg dit op het consultatiebureau, wanneer nodig zal de arts JGZ je doorverwijzen naar de diëtist.
Het is belangrijk prikkelende stoffen zoveel mogelijk te vermijden, dit om de ontwikkeling van de allergie te remmen. Denk hierbij aan prikkelende stoffen en geurtjes zoals parfum, poetsmiddelen (chloor),toiletblok, rook (open haard, allesbrander). Rook niet in huis, maar liever ook niet buiten. Zelfs als je alleen maar buiten rookt, neem je bepaalde schadelijke stoffen mee naar binnen, die vervolgens terechtkomen in de kamers, gordijnen, op de meubels enzovoort. Het beste is dan ook om te stoppen met roken.
Zorg voor voldoende ventilatie door ventilatieroosters of zet een raam op een kier. Ventileren betekent 24 uur per dag iets open zetten. Dit is nodig om verse lucht aan te voeren en gebruikte lucht af te voeren. Dit geldt ook voor het afvoeren van prikkelende stoffen of vocht. Ga verspreiding van vocht tegen door binnenhuis geen was te drogen. Houdt de badkamerdeur na bad/douche dicht. Het vocht van het koken afvoeren via een afzuigkap of een openstaand raam. Hang geen waterbakjes aan de verwarming en zet niet te veel planten in huis. Zorg dat je huis goed verwarmd is.
Is je kind gevoelig voor huisstofmijt? Dan is het belangrijk om zo veel mogelijk stof in huis te verwijderen door:
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het consultatiebureau, telefoon: 0900-3338889.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item