Vanaf 6 maanden kan bij een baby het eerste tandje doorkomen. Eerst komen de tanden en daarna de kiezen en hoektanden. In deze periode kwijlen baby's vaker en hebben ze graag dingen in hun mond zoals bijvoorbeeld hun vingers. Ze kunnen last van kwaaltjes krijgen zoals darmstoornissen, slapeloosheid en huilen. Een mogelijke oplossing is een in de koelkast gekoelde bijtring. Daarnaast kun je bij de drogist middeltjes verkrijgen die de klachten van het doorbreken van de tanden kunnen verzachten.
Poets zodra het eerste tandje door is gekomen, 1 keer per dag met een zacht borsteltje met fluoridepeutertandpasta ter grootte van een erwt. Zo vroeg mogelijk beginnen met poetsen zorgt ervoor dat je kind vroeg gewend is aan tandenpoetsen. Vanaf het moment dat je kind twee jaar is, moet je twee keer per dag poetsen.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 9 manden kan de fles met melk worden afgebouwd en kun je overgaan op drinken uit een gewone (tuit)beker (geen anti-lekbeker). Geef ’s nachts liever geen fles mee naar bed. Mocht je daar toch voorkiezen, zorg dan dat de fles alleen water bevat. Suikers in melk en sap tasten het gebit aan. Zo ontstaan zuigflescariës. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met gaatjes in het melkgebit ook vaker gaatjes hebben in het blijvende gebit.
Neem je kind vanaf de babytijd mee bij de halfjaarlijkse controle. Zo went je kindje geleidelijk aan de geluiden en geurtjes in een tandartsenpraktijk. Hiermee voorkom je dat je kind de tandarts gelijk associeert met pijn.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item