Krijgt je baby tandjes?

Vanaf 6 maanden kan bij een baby het eerste tandje doorkomen. Eerst komen de tanden en daarna de kiezen en hoektanden. In deze periode kwijlen baby's vaker en hebben ze graag dingen in hun mond zoals bijvoorbeeld hun vingers. Ze kunnen last van kwaaltjes krijgen zoals darmstoornissen, slapeloosheid en huilen. Een mogelijke oplossing is een in de koelkast gekoelde bijtring. Daarnaast kun je bij de drogist middeltjes verkrijgen die de klachten van het doorbreken van de tanden kunnen verzachten.

Tandenpoetsen

Poets zodra het eerste tandje door is gekomen, 1 keer per dag met een zacht borsteltje met fluoridepeutertandpasta ter grootte van een erwt. Zo vroeg mogelijk beginnen met poetsen zorgt ervoor dat je kind vroeg gewend is aan tandenpoetsen. Vanaf het moment dat je kind twee jaar is, moet je twee keer per dag poetsen.

Beker

Vanaf de leeftijd van ongeveer 9 manden kan de fles met melk worden afgebouwd en kun je overgaan op drinken uit een gewone (tuit)beker (geen anti-lekbeker). Geef ’s nachts liever geen fles mee naar bed. Mocht je daar toch voorkiezen, zorg dan dat de fles alleen water bevat. Suikers in melk en sap tasten het gebit aan. Zo ontstaan zuigflescariës. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met gaatjes in het melkgebit ook vaker gaatjes hebben in het blijvende gebit.

Tandarts

Neem je kind vanaf de babytijd mee bij de halfjaarlijkse controle. Zo went je kindje geleidelijk aan de geluiden en geurtjes in een tandartsenpraktijk. Hiermee voorkom je dat je kind de tandarts gelijk associeert met pijn.

Lees hier wanneer je peuter naar de tandarts moet

(3183 9271 beoordelingen)
Terug naar boven