Vanaf 6 maand heeft jouw baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. Tussen de leeftijd van 4 tot 6 maand kun je beginnen met wennen aan kleine hapjes. Tenminste, als jouw baby daar aan toe is. Dit laat je baby merken door het maken van smakbewegingen en hapbewegingen.
Voor veel ouders en baby’s is het even zoeken en wennen om hierin een nieuw ritme te vinden. Het is een kwestie van uitproberen en kijken hoe je baby erop reageert. Het opbouwen van vaste voeding gaat stapje voor stapje en duurt ongeveer een half jaar.
Als eerste hapje kun je een keuze maken uit fijngemaakt zoet zacht fruit, zachte groenten, aardappel, rijst en zacht fijngemaakt vlees. Een lepel pap is ook mogelijk. Aan zachte smaken went je baby makkelijker dan aan zure of bittere smaken.
In het begin is vaste voeding nog geen noodzaak. Het is alleen bedoeld om te oefenen met een paar hapjes. Als je baby nog niets wil eten, dring dan niet verder aan. Probeer het na een paar dagen opnieuw. De vaste voeding vervangt ook nog geen borst- of flesvoeding, het komt ernaast.
Sommige baby’s moeten wel 10 tot 15 keer een smaak proeven, voordat hij/zij eraan gewend is. De ene baby went sneller aan een nieuwe smaak dan de andere baby. Wissel smaken zoveel mogelijk af. Gevarieerd eten is de basis voor een gezonde voeding.
Laat je baby experimenteren met eten. Laat je baby voelen, ruiken en kijken hoe de dingen eruit zien. Het eten hoeft in het begin niet netjes te verlopen. Je stimuleert je baby om open te staan voor nieuwe dingen.
In potjes en zelfgemaakte hapjes zitten alle voedingsstoffen die jouw baby nodig heeft. In potjes zitten meestal gemengde smaken. Daardoor kan je baby moeilijker wennen aan de smaken uit jouw keuken. Als je hapjes zelf klaarmaakt, kun je de smaken ‘los’ aanbieden. Hoe meer je baby went aan jouw eten, hoe makkelijker hij/zij later ‘met de pot’ mee-eet.
Probeer toe te werken naar vaste eet-en drinkmomenten. Bijvoorbeeld: ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – warm eten. Zo leer je je baby kind dat hij/zij niet de hele dag door hoeft te eten en drinken. Bovendien is dit beter voor het gebit.
Je baby heeft tussen 4 en 6 maanden voldoende aan volledige melkvoeding en oefenhapjes. Vanaf de leeftijd van 7 maanden is volledige melkvoeding, oefenhapjes en een broodkorst voldoende voor je kind. Vanaf 8 tot 12 maanden heeft je baby minder melkvoeding nodig, en meer vaste voeding. Rond de eerste verjaardag eet je kind 3 maaltijden per dag en iets tussendoor.
- Zorgen voor gezond gewicht van je kind
- Rekening houden met allergie van je kind
- Folder De Eerste hapjes van het Voedingscentrum
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item