Hoe zorg je voor een gezond gewicht?

Voor de gezondheid van je kind is een goed gewicht belangrijk. Leer je kind van jongs af aan gezond te eten en veel te bewegen. Dan krijgt je kind alles binnen wat hij/zij nodig heeft en blijft zijn/haar gewicht gezond. Hoe zorg je voor een gezond gewicht voor je kind? LOES geeft tips:

Tip 1: Eigen eten en drinken

Je kind doet jou na. Geef dus zelf het goede voorbeeld met eten en drinken. Eet zoveel mogelijk met je gezin tegelijk en aan tafel. Gebruik een kinderstoel zodat je kind op tafelhoogte zit en anderen kan zien.

Tip 2: Vaste tijd voor eten

Kies een vaste tijd voor maaltijden en tussendoortjes. Bijvoorbeeld: ontbijt-tussendoortje-lunch-tussendoortje-warm eten. Zo leer je je kind dat hij/zij niet de hele dag door hoeft te eten.

Tip 3: Proeven 

Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef het eten in kleine porties samen met dingen die hij al lust. Vertel hoe het nieuwe eten heet en prijs je kind als hij/zij het proeft. Mocht je kind het niet lekker vinden, laat het dan zo. Probeer het na een paar weken opnieuw. Peuters hebben tijd nodig om aan nieuwe smaken te wennen.

Tip 4: Lichaamsbeweging

Bewegen is gezond voor je lichaam. Peuters bewegen het liefst met hun hele lichaam: rennen, dansen, springen, klimmen etc. Laat je kind zoveel mogelijk zelf lopen en oefenen. Blijf zelf steeds in de buurt en speel mee.

Tip 5: Weinig suikers

Geef je kind het liefst water of lauwe thee zonder suiker te drinken. In limonade, frisdrank, diksap, vruchtensap en yoghurtdrank zitten suikers, waardoor je kind te zwaar kan worden. Vanaf 1 jaar kun je gaan oefenen om uit een gewone beker te drinken.

Tip 6: Leren eten

Jij bepaalt wat goed is voor je kind. Op een dag zegt je peuter alleen nog 'nee'. Ook tegen zijn bord met eten. Misschien wil je wat anders te eten geven. Doe dat niet. Zo geef je je kind zijn zin. Hij roept dan de volgende keer weer 'nee' tegen zijn eten.

Meer tips en informatie

Heb je meer vragen over een gezond gewicht? Vraag dan advies op het consultatiebureau of lees meer via de Schijf van Vijf en de folder van het Voedingscentrum.

(4945 14538 beoordelingen)
Terug naar boven