Hoe werkt het consultatiebureau?

Een kind maakt in de eerste vier jaar van zijn leven een snelle ontwikkeling door. Je baby ontwikkelt zich tot een kleuter met een eigen wil en een unieke persoonlijkheid. Als ouder wil je natuurlijk alles weten over deze boeiende levensfase van je kind. De medewerkers van het consultatiebureau voorzien je van alle gewenste informatie.

Huisbezoek na de bevalling

Voor het consultatiebureau hoef je je niet aan te melden. Na de kraamperiode maakt verpleegkundige van GGD Twente Jeugdgezondheid (JGZ) een afspraak met je voor een huisbezoek. Daarin legt zij uit hoe het consultatiebureau werkt en nodigt ze je uit om naar het consultatiebureau te komen.

Jeugdarts, jeugdverpleegkundige en assistent

De assistent maakt je wegwijs op het consultatiebureau. Verder meet en weegt ze je kind en noteert ze de uitkomsten in een speciaal voor jouw kind aangelegd digitaal dossier. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige hebben ieder hun eigen taak. De jeugdarts richt zich vooral op de medische kanten van de groei en ontwikkeling van je kind. Hij/zij verricht bijvoorbeeld het lichamelijk onderzoek. Bij de jeugdverpleegkundige kun je vooral terecht met al je vragen over de verzorging, voeding, ontwikkeling, opvoeding en het gedrag van je kind. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige geven tips, adviezen en achtergrondinformatie en houden gegevens van je kind bij in het digitaal dossier. Als je kind 4 jaar is geworden, gaat hij/zij naar de basisschool. Je krijgt dan te maken met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige en doktersassistente van GGD Twente Jeugdgezondheid 4-19 jaar. Zij zijn betrokken bij de school van je kind.

Inentingen

In de eerste veertien maanden wordt je kind, na jouw goedkeuring, regelmatig ingeënt tegen verschillende ziekten. Na de inentingen is je kind beschermd tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), tegen bof, mazelen, rode hond (BMR), haemophilus influenzae B (Hib) en tegen een bepaalde vorm van hersenvliesontsteking (nekkramp) en bloedvergiftiging (meningokokken-ziekte; Men C) en hepatitus B (Hep B).

Overzicht consultatiebureaus


Kijk hier voor alle locatie-adressen en vind een consultatiebureau bij jou in de buurt. De inloopspreekuren staan ook vermeld.

Kosten

Aan de diensten van het consultatiebureau zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met GGD Twente Jeugdgezondheid via telefoonnummer 053-4876670 (lokaal tarief). Met al je vragen over de opvoeding van je kind kun je ook terecht bij LOES.

 

(6331 18809 beoordelingen)
Terug naar boven