Een kind maakt in de eerste vier jaar van zijn leven een snelle ontwikkeling door. Je baby ontwikkelt zich tot een kleuter met een eigen wil en een unieke persoonlijkheid. Als ouder wil je natuurlijk alles weten over deze boeiende levensfase van je kind. De medewerkers van het consultatiebureau voorzien je van alle gewenste informatie.
Voor het consultatiebureau hoef je je niet aan te melden. Na de kraamperiode maakt verpleegkundige van GGD Twente Jeugdgezondheid (JGZ) een afspraak met je voor een huisbezoek. Daarin legt zij uit hoe het consultatiebureau werkt en nodigt ze je uit om naar het consultatiebureau te komen.
De assistent maakt je wegwijs op het consultatiebureau. Verder meet en weegt ze je kind en noteert ze de uitkomsten in een speciaal voor jouw kind aangelegd digitaal dossier. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige hebben ieder hun eigen taak. De jeugdarts richt zich vooral op de medische kanten van de groei en ontwikkeling van je kind. Hij/zij verricht bijvoorbeeld het lichamelijk onderzoek. Bij de jeugdverpleegkundige kun je vooral terecht met al je vragen over de verzorging, voeding, ontwikkeling, opvoeding en het gedrag van je kind. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige geven tips, adviezen en achtergrondinformatie en houden gegevens van je kind bij in het digitaal dossier. Als je kind 4 jaar is geworden, gaat hij/zij naar de basisschool. Je krijgt dan te maken met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige en doktersassistente van GGD Twente Jeugdgezondheid 4-19 jaar. Zij zijn betrokken bij de school van je kind.
In de eerste veertien maanden wordt je kind, na jouw goedkeuring, regelmatig ingeënt tegen verschillende ziekten. Na de inentingen is je kind beschermd tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), tegen bof, mazelen, rode hond (BMR), haemophilus influenzae B (Hib) en tegen een bepaalde vorm van hersenvliesontsteking (nekkramp) en bloedvergiftiging (meningokokken-ziekte; Men C) en hepatitus B (Hep B).
Kijk hier voor alle locatie-adressen en vind een consultatiebureau bij jou in de buurt. De inloopspreekuren staan ook vermeld.
Aan de diensten van het consultatiebureau zijn geen kosten verbonden.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met GGD Twente Jeugdgezondheid via telefoonnummer 053-4876670 (lokaal tarief). Met al je vragen over de opvoeding van je kind kun je ook terecht bij LOES.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item