Hoe verzorg je je baby bij warm weer?

Je baby heeft in de zomer behoefte aan een koele plaats en extra water. Dit omdat hij/zij niet goed tegen de warmte kan. Let goed op de temperatuur op zolders en slaapkamers. Ook bij zonloze dagen kan de temperatuur behoorlijk oplopen. 

Tip 1: Water bij warm weer

Bij warm weer heeft je baby extra vocht/water nodig. Je kunt je baby 5-10 cc extra water geven naast de flesvoeding. Geef je borstvoeding, drink dan zelf 700-1000 ml extra vocht en leg je kind wat vaker aan. Wanneer je kind voldoende plasluiers heeft en levendig is krijgt het voldoende borstvoeding.

Tip 2: Eén laagje kleding

Luchtige kleding is prettig in de warmte. Trek je baby niet meer dan 1 laag kleertjes aan. Bijvoorbeeld een hemdje/romper met een luier. Gebruik bij voorkeur kleertjes van natuurlijke vezels, zoals katoen. Kunststof materialen nemen onvoldoende transpiratievocht (zweet) op. Heb je een plastic boxkleed, leg daar dan ook een molton of badstof hoes op.

Tip 3: Zoek een koele plaats

Is er binnen geen koele plaats, dan kun je je baby ook buiten in de schaduw zetten. Een wit katoenen lakentje houdt de warmte tegen. Laat je baby niet in de tocht liggen of staan.

Tip 4: Niet in de zon

Het is beter om baby's jonger dan 6 maanden helemaal niet in de zon te zetten. Is je baby ouder dan 6 maand? Laat hem/haar dan in het voorjaar rustig wennen aan de zon. Gebruik een zonnehoedje of pet en laat je baby niet te lang in z'n blootje liggen. Gebruik een zonnebrandcreme met factor 30 of hoger.

Tip 5: Slaapmaterialen

Doe om de matras een katoenen molton voor het opnemen van transpiratievocht en gebruik een lakentje. 's Nachts zijn een romper/hemdje, eventueel pyamajasje, luier en een dunne slaapzak voldoende. Eventueel kun je je baby toedekken met een badlaken (ook hiervoor geldt: kort opmaken voor veilig slapen). Dit glijdt niet zo snel weg als een lakentje.

Tip 6: Warmte verdrijven

Als je gaat wandelen, doe dan de kap van de kinderwagen omlaag. Als je lang in de zon loopt of stilstaat, kan het onder de kap erg warm worden. Je kunt in dat geval beter een parasolletje gebruiken zodat de warmte ook sneller weg kan.

Tip 7: Nooit alleen in de auto

Laat je baby nooit alleen achter in de auto! De temperatuur in de auto kan bij warm weer wel oplopen tot 70 graden.

Tip 8: Een lauw badje

Bij warm weer mag je baby wat vaker in een lauw bad om af te koelen.

(4466 13001 beoordelingen)
Terug naar boven