Hoe verzorg je de huid van je baby en peuter als hij/zij eczeem heeft?

Bij vochtig eczeem is een crème nodig, die de huid indroogt. Bij droog eczeem moet de huid soepel gehouden worden door een vette zalf. Er is ook een tussenvorm op de markt, een zogenaamde vetcrème. Deze zit tussen zalf en crème in en is via de huisarts te verkrijgen.

Smeer de huid twee tot vier keer per dag in, afhankelijk van het stadium van het eczeem en de behoefte van je kind. Kinderen vinden het insmeren niet altijd fijn. Gebruik geen alcohol op de huid of lotiondoekjes, maar zo nodig ongeparfumeerde oliedoekjes of ongeparfumeerde zonnebrandcrème/olie.

Zwemmen

Als je kind gaat zwemmen zalf het dan vooraf in met een vette zalf (bijvoorbeeld vaseline) en na het zwemmen met een neutrale zalf zoals lanette. Chloor droogt de huid uit. Laat je kind daarom na het zwemmen douchen. Er bestaan zwembaden zonder chloor. Zeewater kan een genezend effect hebben, maar is wel pijnlijk op open plekjes.

Neutrale zalven

Neutrale zalven zoals lanette of paraffine/vaseline vormen een essentieel onderdeel van de behandeling van eczeem, ondanks het feit dat ze geen medicinale werking hebben. Deze zalven zorgen ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt. Een droge huid geeft meer jeuk en is gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Belangrijk is dat de zalf prettig smeert.

Verschil tussen zalven en crèmes

Crème bevat in tegenstelling tot zalf veel water en droogt snel in en wordt daarom gebruikt bij nat eczeem. Zalf bevat veel vet en weinig water en wordt vaak gebruikt bij droog eczeem. Een te vette zalf, zoals alleen vaseline, kan jeuk veroorzaken doordat er een broeireactie ontstaat onder de zalf. Beter is dan een lanette/vaseline zalf te gebruiken.

Hormoonzalven (corticosteroïden)

Hormoonzalven hebben een ontstekingsremmend effect. Ze gaan roodheid en jeuk tegen. Als de hormoonzalf juist wordt gebruikt, is deze niet schadelijk voor je kind, hoewel veel mensen dat wel denken. Voor het gebruik van zalven moet een smeerschema voorgeschreven worden door de behandelende arts. Volg dit schema goed op.

Antihistaminicum

Als jeuk op de voorgrond staat, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. De arts kan eventueel een antihistaminicum (antiallergische medicatie) voorschrijven. Antihistaminicum is er in druppels en tabletjes. Dit medicijn vermindert onrust, jeuk en slapeloosheid. Na inname duur het ruim een uur voor het goed werkt.

Jeuk

Door het eczeem kan je kind last hebben van jeuk. Houd nagels kort en glad in verband met het toebrengen van schade aan de huid. Zoek alternatieven voor krabben, bijvoorbeeld zachtjes knijpen, kloppen of voorzichtig wrijven. Verkoelende zalf met menthol (zonder medicijnen) kan de jeuk verlichten.

Bedek de huid. Een onbedekte huid is gevoeliger voor prikkels en geeft eerder jeuk. Gebruik voor je baby tijdens de nacht katoenen handschoentjes of een anti-krabpak (een soort zijden pyjama waarbij ook de handen en voeten ingepakt zijn).

Meer informatie

Is een peuter met eczeem opvoeden anders?
- Voor meer informatie over dit onderwerp kunt je terecht bij het Consultatiebureau.

(4246 12458 beoordelingen)
Terug naar boven