Hoe verzorg ik de eerste tandjes van mijn baby?

Het poetsen van de eerste tandjes die doorkomen is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Dit doe je het liefst met fluoride peutertandpasta. Totdat je kind 2 jaar is, is het voldoende om de tanden één keer per dag te poetsen. Dit kan het beste ‘s avonds voor het slapen gaan. Belangrijk is om dit te doen na het laatste eet- en drinkmoment van de dag.

Baby’s moeten wennen aan het tandenpoetsen en de smaak van de tandpasta. Neem er de tijd voor.

Tip 1: Zachte tandenborstel

Poets de tanden van je kind met een peutertandenborstel met zachte haartjes en een klein borstelkopje. Gebruik alleen een fluoride peutertandpasta zonder een zoete smaak. Op de tube tandpasta staat voor de leeftijd van 0-5 jaar. Het is beter om je kind meteen te laten wennen aan de mentholsmaak van de tandpasta.

Tip 2: Beetje tandpasta

Een klein beetje tandpasta is voldoende. De hoeveelheid fluoride in peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door baby’s en peuters. Het eventueel inslikken van een gedeelte van de tandpasta is daarom niet erg.

Tip 3: Drinken zonder suiker

Geef je kind zo min mogelijk drinken waar suikers inzitten. Zeker wanneer je kind nog uit een zuigfles of tuitbeker drinkt. Geef liever water of thee zonder suiker. Suikers zorgen voor een zuuraanval op de tandjes van je kind. Dit kan gaatjes in de tanden en kiezen van je kind veroorzaken.

Tip 4: Geen zuigfles

Geef je kind geen zuigfles mee naar bed met ranja of melk. Geef je kind geen melk na het poetsen. Er ontstaat dan melkzuur in de mond. Dit is slecht voor het gebit. Wanneer je kind ‘s nachts dorst heeft, geef dan alleen water.

Tip 5: Beker zonder tuitje

Wanneer je kind kan zitten, leer hem/haar uit een beker zonder tuitje of dekseltje te drinken. Gebruik liever geen anti-lekbeker. Zo leert je kind eerder met kleine slokjes te drinken en op een goede manier te slikken.

Meer informatie

Tanden poetsen TNO 
- Ivorenkruis

Meer tips

- Gezond eten voor kinderen
- Gezond gewicht bij kinderen

(2968 8994 beoordelingen)
Terug naar boven